Pavel Rankov je med drugim dobitnik nagrade za roman leta slovaškega dnevnika SME in nagrade, ki jo za književnost podeljuje EU. Foto: Michal Burza
Pavel Rankov je med drugim dobitnik nagrade za roman leta slovaškega dnevnika SME in nagrade, ki jo za književnost podeljuje EU. Foto: Michal Burza

Pavol Rankov je eden najpomembnejših sodobnih slovaških prozaistov, ki je najprej zaslovel predvsem s kratkimi zgodbami, ki jih je izdal v štirih zbirkah: S odstupom času (1995), My a oni/oni a my (2001), V tesnej blízkosti (2004) in Na druhej strane (2013). V zgodbah jasno začrtuje svojo prepoznavno avtorsko pisavo, v kateri se prepletajo elementi fantastike s prepričljivo pripovedno linijo, ki jo je uveljavil tudi v obeh svojih romanih: Zgodilo se je prvega seprembra (ali pa kdaj drugič) in Matere. Oba romana sta v slovenskem prevodu izšla v letih 2012 in 2014 pri KUD Sodobnost International.

Zgodilo se je prvega septembra (ali pa kdaj drugič) je zgodbeno razgiban in privlačen roman, ki na ozadju razburkane srednjeevropske zgodovine v obdobju med letoma 1938 in 1968 izrisuje presunljive življenjske poti treh prijateljev – Juda, Madžara in Čeha, ki jih poleg mladosti druži zlasti ljubezen do prelepe Slovakinje. Ta osupljiva, s humorjem začinjena pripoved briše ločnico med zgodovinskim in ljubezenskim romanom. Za roman Zgodilo se je prvega septembra (ali pa kdaj drugič) je prejel številne nagrade, med drugim tudi nagrado za roman leta po mnenju bralcev osrednjega slovaškega dnevnika SME in nagrado Evropske unije za književnost 2009.

Matere so avtorjev drugi roman z zgodovinsko snovjo, le da je dogajalni prostor pomaknjen daleč na vzhod, natančneje v Sovjetsko zvezo v čas po drugi svetovni vojni. V njem spoznamo življenjsko usodo 84-letne Slovakinje Zuzane, ki jo je Rdeča armada ob koncu 2. svetovne vojne zaradi domnevne izdaje odpeljala v delovno taborišče oziroma gulag. Zuzanino težko usodo kmalu po aretaciji še dodatno zaplete rojstvo sina. Vzporedno z njeno zgodbo spremljamo tudi usodo študentke Lucie, ki po metodi ustne zgodovine o Zuzaninem življenju pripravlja diplomsko nalogo. Tudi sama Lucia preživlja ključne trenutke svojega življenja, saj je z nosečnostjo na poti nova odgovornost odraslega življenja. Za roman Matere, ki razkriva absurdnost zgodovine in paradoksnost materinske ljubezni, je prejel dve pomembni nagradi: slovaško nagrado nagrad in srednjeevropsko nagrado angelus.

Pavol Rankov je zaposlen kot predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze Komenskega v Bratislavi na Katedri za knjižnične in informacijske vede. Je tudi avtor dveh znanstvenih monografij – Množična komunikacija, množični mediji in informacijska družba (2002) ter Informacijska družba – perspektive, paradoksi, problemi (2006).

Pavol Rankov bo v Ljubljani nastopil v sredo ob 19.00 v kavarni in knjigarni Barabuk na Rimski 23.