Knjige
(1)
Kate Bush
Kraljica Elizabeta II. je Kate Bush leta 2012 podelila naziv CBE oziroma poveljnica reda britanskega imperija. Foto: EPA

Dodaj v

Pesniški viharni vrhovi Kate Bush od decembra tudi v knjigi

Knjiga bo izšla pri založbi Faber
12. september 2018 ob 10:01
London - MMC RTV SLO, STA

Britanska glasbena popikona Kate Bush, znana po tem, da v svojo glasbo vključuje literaturo, med drugim dela Emily Brontë in Jamesa Joycea pa tudi Grimmove pravljice, je napovedala izid svoje prve knjige.

Knjiga z naslovom How to Be Invisible: Selected Lyrics (Kako biti neviden: Izbrana besedila pesmi) bo izšla pri založbi Faber 6. decembra in bo vključevala obsežno zbirko besedil pesmi iz njene štiri desetletja dolge glasbene kariere.

Paradoks: samoizpovedna, a univerzalna
Spremno besedo knjigi je napisal britanski romanopisec David Mitchell, ki je glasbenico opisal kot svojo junakinjo. "Za milijone ljudi po vsem svetu je Kate Bush veliko več kot le pevka in besedilopiska: je ustvarjalka glasbenih sopotnikov, ki te spremljajo skozi življenje," je v sporočilu za javnost zapisal Mitchell in dodal, da glasbenico spremlja paradoks: medtem ko so njena besedila izrazito samoizpovedna, še vedno izzovejo univerzalna čustva.

Mitchell je že prispeval zapise za pevkin trojni koncertni album Before the Dawn (2016), ki je nastal iz gradiva, posnetega na njenih 22 koncertih v londonski dvorani Hammersmith Apollo leta 2014.

Prva zbirka besedil glasbenice
Založba še ni razkrila, katera besedila bodo v knjigi. To bo sicer prva zbirka besedil pesmi katere od glasbenic. V preteklosti so pri založbi že izšle knjige z besedili pesmi britanskih besedilopiscev, kot so Jarvis Cocker, Van Morrison, Ian Curtis iz Joy Division in Billy Bragg. Novembra bo predvidoma izšla knjiga Neila Tennanta iz skupine Pet Shop Boys.

Vihra rdeče obleke
Med njenimi najbolj znanimi pesmimi je Wuthering Heights (Viharni vrh) iz leta 1975, hommage istoimenskemu romanu Emily Brontë. "Viharni" singl je štiri tedne kraljeval na vrhu britanskih lestvic, njena rdeča obleka, v kateri pleše v videospotu, pa je še danes eden najbolj znanih kostumov iz popkulture osemdesetih let.

Že prva turneja v letih 1978 in 1979, ki je vključevala čarovnike, poezijo in vrsto kostumov, je požela uspeh, a je glasbenica po njej le redko nastopila v živo. Pred štirimi leti je prvič po letu 1979 ponovno stopila na koncertni oder ter občinstvo in kritike v dvorani Hammersmith Apollo povsem navdušila.

60-letna glasbenica velja za eno največjih besedilopisk vseh časov. Leta 2002 je prejela nagrado Ivorja Novella za izjemen prispevek k britanski glasbi.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
tulumba
# 12.09.2018 ob 12:48
Že 40 let sem zaljubljen...muza. Brezčasni komadi ob katerih venomer otrpnem.
Kazalo