Drugega dobitnika nagrade (podeljuje jo Skupina Mladinska knjiga), ki je z zneskom 12.000 evrov bruto najvišja denarna nagrada v Sloveniji za posamezno književno delo, bodo razglasili januarja, nagrado pa bodo podelili marca 2013 ob izidu dela. Foto: BoBo
Drugega dobitnika nagrade (podeljuje jo Skupina Mladinska knjiga), ki je z zneskom 12.000 evrov bruto najvišja denarna nagrada v Sloveniji za posamezno književno delo, bodo razglasili januarja, nagrado pa bodo podelili marca 2013 ob izidu dela. Foto: BoBo
Stanka Hrastelj
Prvo modro ptico je lani za roman za odrasle Igranje prejela Stanka Hrastelj. Foto: BoBo

Tadej Golob je nominiran za knjigo Kam je izginila Brina?, v kateri se ob napeti detektivski zgodbi bralcu razkriva vsakdanja dinamika ljubeče družine, v kateri ne manjka drobnih prepirov in tipičnih zagat, s katerimi se srečujejo starši in otroci sodobnega časa. "Vse to Golob zapakira v prepričljivo, sočno in humorno prvoosebno pripoved, ki zabava tudi odraslega bralca," so zapisali v utemeljitvi nominacije.
Mazzini se je v izbor uvrstil s fantazijskim romanom Reševanje plavolask, ki je po besedah žirije posrečeno zamenjal grajske labirinte s podzemnimi garažami in okorele duhove z nevarnim bogataškim napuhom ter jih skupaj z barbikastimi plavolaskami brez predsodkov pravično postrojil v anonimno čredo.
Möderndorfer v romanu Skoraj kot v filmu pripoveduje o hudi nesreči, ki otroka doleti ob razpadu družine. Tega izkusi tudi glavni junak zgodbe. A kot je zapisala žirija, razpad družine v romanu poleg čustvenega opustošenja k sreči prinese tudi nekaj dobrega in s tem upanje, da v življenju vse le ni tako hudo.
Cvetka Sokolov je nominirana za roman Kar ne ubije, v katerem brez predsodkov in obenem stvarno predstavi problematiko spolne zlorabe. Bralec opisuje neznosno dilemo 16-letnika, ki se stopnjuje vse do končnega razkritja. "Pisateljici se je posrečila komunikativna zgodba, ki daje misliti še dolgo po zadnji piki na i," piše v utemeljitvi.
Irena Velikonja v delu v romanu Taša skozi pripoved treh fantov lušči resnico o ledeni kraljici Taši, ki v otroštvu ni bila deležna ljubezni in zna zdaj le z zlobo in zmedenim občutkom erotične premoči sekati pred seboj, kar pa je lahko na koncu skrajno nevarno za vse.

Za mladino ni tako lahko pisati
Peterico nominirancev je med 25 romani 18 avtoric in sedmih avtorjev izbrala žirija v sestavi predsednice Alenke Veler ter članov Andreja Ilca, Pavleta Učakarja, Zdravka Duše in Bojana Šviglja. Po besedah predsednice so člani žirije med prispelimi romani pričakovali nekoliko več žanrskih del, ki so med mladimi najbolj brana. Na razpis je takih del prispelo zelo malo in še ta niso dosegala dovolj visoke kakovostne ravni, da bi jih uvrstili med nominirance. Lani je na natečaj prispelo kar dvakrat več del. Ob tem se je pojavilo vprašanje, zakaj je letos prispelo samo 25 del, ko pa izjemno veliko avtorjev v Sloveniji piše mladinska dela, mamljiva je tudi nagrada. Žiranti so razlog na koncu našli v tem, da je za mladino "pravzaprav zelo težko pisati".