Več dogodkov te dni v počastitev svetovnega dneva knjig začenja 22. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bo sicer uradno potekal od 23. do 27. aprila.  Foto: EPA
Več dogodkov te dni v počastitev svetovnega dneva knjig začenja 22. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bo sicer uradno potekal od 23. do 27. aprila. Foto: EPA

Literarna hiša Maribor bo danes gostila hrvaškega literata Tomislava Dretarja, jutri pa bodo nastopili udeleženci njihove delavnice za starejše avtorje.

Dogajanje se bo nadaljevalo tudi v četrtek s predstavitvijo glasil dnevnih centrov Ozara in ŠentLent. Prvi vrhunec predfestivalskega dogajanja bosta četrtkov pogovor in koncert ob izidu nove zbirke dram Roka Vilčnika v Salonu uporabnih umetnosti, dan pozneje pa bodo v sodelovanju z drugo gimnazijo počastili 30. obletnico njihove literarne delavnice.

Uradno bo 22. literarni festival v Mariboru potekal od 23. do 27. aprila. Takrat bo mesto ob Dravi gostilo več kot 70 literarnih druženj, ki bodo po besedah koordinatorice festivala Petre Kolmanič letos potekala na osrednjo festivalsko temo užitkov.

Program osrednjega festivalskega dogajanja med drugim sestavljajo knjižni sejem s spremljevalnim programom na odprtem odru na Grajskem trgu, različne literarne in strokovne vsebine, povezane z letošnjo temo festivala, ter številne prireditve, razstave in knjižne akcije, ki bodo potekale na različnih prizoriščih.

Mesto ob Dravi bo gostilo več kot 70 literarnih druženj, program pa bo potekal na osrednjo festivalsko temo užitkov. Foto: ARS
Mesto ob Dravi bo gostilo več kot 70 literarnih druženj, program pa bo potekal na osrednjo festivalsko temo užitkov. Foto: ARS

V goste prihaja pesnik, pisatelj, dramatik, igralec in prevajalec Andrej Rozman – Roza, na dveh velikih večernih branjih, enem proznem in drugem pesniškem, bodo nastopili Andrej Blatnik, Davorin Lenko, Lidija Dimkovska, Andrej E. Skubic, Maja Vidmar, Jure Jakob, Esad Babačić in Barbara Pogačnik.

Na strokovno debato o užitkih sodobnega časa so povabili Bojana Musila, Primoža Reparja, Majo Vidmar in Melanijo Lariso Fabčič, na drugem omizju o bralnih užitkih in prostorih bralnega užitka pa bodo gostili Dragico Haramija, Vesno Vuk Godina in Jernejo Ferlež. V Univerzitetni knjižnici Maribor Borut Gombač, Jerneja Ferlež in Boštjan Lah pripravljajo razstavo na temo prostorov bralnega užitka.

Ob tem so pripravili še drugi dogodek iz serije načrtovanih bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora. Iz pobratenega Gradca tokrat v goste prihajajo Andreas Unterweger, Andrea Stift Laube in Kinga Toth, domače literate bosta na branju v Salonu uporabnih umetnosti zastopala Borut Gombač in Tomo Podstenšek.

Stalnica festivala ostaja knjižni sejem na Grajskem trgu s pestrim spremljevalnim programom na odprtem odru, na katerem bodo nastopili mladi ustvarjalci. Pripravili so vsebine za otroke in mladino, prav tako se bodo predstavile založbe. Na tradicionalnem literarnem maratonu ob svetovnem dnevu knjige se bodo letos predstavili udeleženci pesniške delavnice Anje Golob.
Že tretje leto pripravljajo vodeni literarni sprehod po središču mesta za najmlajše, tokrat ob plakatni akciji S kozo Kiko v gore, ki sta jo ustvarili pisateljica Mojiceja Podgoršek in ilustratorka Tina Dobrajc.

Ob dogajanju na Grajskem trgu bo festival potekal še na dvajsetih prizoriščih po mestu. Znova so z njimi Čitalnica na dvorišču v atriju Vetrinjskega dvora, Pesniški turnir Založbe Pivec, Literarna hiša Maribor, dobrodelna akcija Podarimo knjigo in besedo članic mariborskega Inner Wheel kluba, kot vsako leto pa bodo tudi letos gostili aktualno dobitnico večernice, tokrat Anjo Štefan.