Charbonnier je bil ena izmed 12 žrtev januarskega napada na uredništvo tednika Charlie Hebdo. Foto: EPA Foto:
Charbonnier je bil ena izmed 12 žrtev januarskega napada na uredništvo tednika Charlie Hebdo. Foto: EPA Foto:

Knjiga, ki je izšla danes, je naslovljena An Open Letter to the Fraudsters of Islamophobia who Play into Racists' Hands. V njej avtor izpostavlja prepričanje, da so boj proti rasizmu nasledila zgrešena prizadevanja za boj proti islamofobiji. Tako Charbonnier na eni strani zagovarja držo Charlie Hebdoja, na drugi pa se zoperstavlja nasprotnikom početja tega tednika.

Knjiga končana dva dni pred napadom
Po poročanju BBC-ja so založniki sporočili, da je Charbonnier, znan kot Charb, knjigo končal le dva dni pred januarskim napadom na uredništvo v Parizu, v katerem je bilo poleg njega ubitih še 11 sodelavcev časopisa.

Sicer je bil groženj s smrtjo deležen že leta 2006, ko so objavil karikature preroka Mohameda, leta 2011 pa je bila na uredništvo vržena ročna bomba. Zadnja karikatura, objavljena pred napadom, se je norčevala iz voditelja skrajne skupine Islamska država Abuja Bakra Al Bagdadija.

"Domneva, da se lahko smejiš vsemu, razen nekaterim vidikom islama, saj so muslimani veliko občutljivejši kot preostala populacija - kaj je to, če ne diskriminacija?" Take domneve je Charbonnier označil kot "belo, levo usmerjeno meščansko intelektualno pokroviteljsko" držo.

Stephan Charbonnier, rojen leta 1967, je bil karikaturist in novinar, ki se je ekipi Charlie Hebdo pridružil leta 1992, leta 2009 pa je postal vodja tega tednika.

Posthumno izdana knjiga urednika Charlie Hebdoja
Posthumno izdana knjiga urednika Charlie Hebdoja