Aleš Šteger pravi, da bodo novi ustanovitelji tudi s svojo veličino v svetu jamčili, da bo Beletrina še naprej sledila istim ciljem. Foto: BoBo
Aleš Šteger pravi, da bodo novi ustanovitelji tudi s svojo veličino v svetu jamčili, da bo Beletrina še naprej sledila istim ciljem. Foto: BoBo
Študentska založba
ŠOU je bil 18 let ustanovitelj in 14 let sofinancer Študentske založbe. Foto: RTV SLO

Založba bo odslej delovala pod nazivom Beletrina, zavod za založniško dejavnost.
V omenjeni skupini sedijo Andrej Brvar, Milan Dekleva, Niko Grafenauer, Milan Jesih in Veno Taufer ter Mitja Čander, Tomaž Gerdina, Marko Hercog in Aleš Šteger kot predstavniki založbe.
ŠOU je bil 18 let ustanovitelj in 14 let sofinancer Študentske založbe, vendar je bilo zaradi upada dohodkov iz koncesijske dejavnosti ŠOU-a in zaostrenih razmer na založniškem trgu tako v interesu ŠOU-a kot tudi Študentske založbe, da se najde pravna oblika, ki bo tudi naprej ohranjala vse programe založbe in njen razvoj na trgu.
Založba ostaja neprofitni zavod z vsemi obstoječimi programi, sporočajo, prav tako bodo še naprej tesno sodelovali s ŠOU-om ter ohranili posebne ugodnosti, ki so namenjene študentom. Kot je dejal Šteger, ŠOU ni bil zmožen nadaljnjega financiranja založbe, sami pa te razlike niso mogli nadomestiti. Prav tako je obstoječa pravna oblika omejevala pri mednarodnih razpisih, zato je bil interes po preoblikovanju izkazan z obeh strani.
Poslanstvo Beletrine ostaja nespremenjeno
Po mnenju Štegra bodo novi ustanovitelji "tudi s svojo veličino v svetu" jamčili, da bo Beletrina še naprej sledila istim ciljem - izdajanju vrhunske literature in drugim dejavnostim, kot sta pesniški festival Dnevi poezije in vina ter Festival literature sveta - Fabula. Na vprašanje o mogočih finančnih virih odgovarja, da "se že zdaj prijavljajo na vse mogoče razpise".