Nicanor Parra (5. september 1914-23. januar 2018). Foto: Wikipedia Commons
Nicanor Parra (5. september 1914-23. januar 2018). Foto: Wikipedia Commons
Nicanor Parra
Pesnika, ki je bil sicer tudi matematik in fizik, literarna teorija in zgodovina štejeta med "upornike", ki so odprli vrata pogovornemu jeziku in ga spustili v elitni svet književnosti. Foto: Wikipedia Commons

Leta 1937 je izdal svojo prvo pesniško zbirko Pesmarica brez imena (Cancionero sin nombre), ki je nosila še močan pečat vpliva Federica Garcíe Lorce. Leta 1954 pa je z zbirko Poemas y Antipoemas (Poezije in antipoezije) zaznamoval svoj odklon od pesniškega izročila druge polovice 20. stoletja.

Pogovornemu jeziku bližnja dialoškost
Pesnika, ki je bil sicer tudi matematik in fizik, literarna teorija in zgodovina štejeta med "upornike", ki so odprli vrata pogovornemu jeziku in ga spustili v elitni svet literature. Parrova poezija, v nasprotju z lirično - in včasih epsko - povzdignjenega tona Pabla Nerude pomeni vpeljavo dialoškosti, ki je blizu pogovornemu jeziku, podobno, kot je to storila moderna angleška lirika.

V iskanju poezije, ki temelji na dejstvih
V teoretičnem uvodu v antologijo lastne poezije je leta 1948 zapisal, da išče "poezijo, ki bo temeljila na dejstvih, ne pa na literarnih figurah. /…/ Postavljam se zoper izumetničenim oblikam tradicionalnega pesniškega jezika."

"Država Čile je izgubila enega največjih avtorjev v zgodovini naše književnosti in edinstven glas v zahodni kulturi," je ob njegovi smrti objavila predsednica Michelle Bachelet na Twitterju.

Nicanor Parra je umrl star 103 leta na svojem domu v Las Crucesu, 120 kilometrov zahodno od glavnega mesta Santiago de Chile, so poročali tamkajšnji mediji.