Festival Sanje bo ponudil številne kulturne dogodke za otroke in odrasle v Medani (na fotografiji), Šmartnem in na Dobrovem. Foto: BoBo
Festival Sanje bo ponudil številne kulturne dogodke za otroke in odrasle v Medani (na fotografiji), Šmartnem in na Dobrovem. Foto: BoBo
Na lanski izdaji festivala je nastopil tudi pesnik Tone Pavček. Foto: BoBo
Miroslav Košuta
Med uglednimi gosti festivala je tudi letošnji Prešernov nagrajenec Miroslav Košuta. Foto: MMC RTV SLO / Ana Jurc

Z bolšjim sejmom knjig za otroke in odrasle se je v Šmartnem v Goriških brdih začela letošnja izdaja festivala, ki ga organizirata založba Sanje in društvo Festival Sanje. Ponudil bo številne kulturne dogodke za otroke in odrasle v Šmartnem, Medani in na Dobrovem.

Program festivala Sanje po dnevih najdete tukaj.
Teden dni bodo na več prizoriščih v Šmartnem, na gradu Dobrovo in na Gradnikovi domačiji v Medani na sporedu javna branja poezije in proze, pripovedovanja različnih zgodb, pogovori z zanimivimi gosti, kot bosta Boris Pahor in Miroslav Košuta, glasbeni nastopi, razstave in gledališki dogodki. Festival bo "predvsem sproščanje duha in nima komercialnega ozadja", je ob predstavitvi napovedal direktor SNG-ja Nova Gorica Jožko Čuk.

Novost letošnjega festivala je bolšji sejem, na katerem bodo obiskovalcem ponujali rabljene knjige za otroke in odrasle. Sicer pa bo tudi letos veliko dogajanja namenjenega otrokom, ki bodo lahko prisluhnili pripovedovalcem zgodb in se udeležili različnih delavnic.

Nov zagon za še bogatejši program
Festival, ki je po uveljavljenih Dnevih poezije in vina v Medani skorajda zamrl, sta lani prenovila in pripravila založba Sanje in društvo Festival Sanje. Množičen odziv obiskovalcev je vse presenetil, je na novinarski konferenci povedal direktor festivala Rok Zavrtanik. Festival so zato pripravili tudi letos, po besedah Zavrtanika z minimalnimi stroški in veliko prostovoljnega dela. "Vesel sem, da nam je že drugič uspelo pripraviti vsebinsko tako bogato festivalsko dogajanje, saj nam je lanski, nepričakovano velik obisk dal nov zagon," je dejal direktor.

Letos sta organizatorja skupaj s Kulturno umetniškim društvom Opoka, Agencijo Jota, SNG-jem Nova Gorica in občino Brda pripravila vsebinsko še bogatejši program, ki bo potekal vse do nedelje, 28. avgusta.

Teden dni bodo tako na več prizoriščih v Šmartnem, na gradu Dobrovo in na Gradnikovi domačiji v Medani na sporedu javna branja poezije in proze, pogovori z zanimivimi gosti, glasbeni nastopi, razstave in gledališki dogodki. Na vsebinsko bogat program, katerega dogodki se bodo medsebojno prepletali, je opozorila tudi umetniška vodja festivala Sanje Tjaša Koprivec.

K sodelovanju jim je uspelo privabiti številna znana imena iz slovenskega kulturnega okolja, v prihodnjem letu pa si želijo festival razširiti tudi v mednarodni prostor. To se bo nekako zgodilo že letos, saj je na odprtje festivala povabljen zamejski pisatelj Boris Pahor.