Proces bi lahko ogrozil tudi predvajanje filma Da Vincijeva šifra. Foto: Reuters
Proces bi lahko ogrozil tudi predvajanje filma Da Vincijeva šifra. Foto: Reuters
Dan Brown
Avtor Da Vincijeve šifre je bil presenečen že prvič, ko je izvedel za proces zaradi plagiatorstva. Foto: EPA

Vrhovno sodišče je aprila letos odločilo, da Dan Brown ni prepisoval iz knjige Sveta kri in sveti gral, ki so jo napisali Michael Baigent, Richard Leigh in Henry Lincoln, tudi če je, pa so bile ideje v knjigi preveč splošne, da bi jih lahko zaščitil zakon o avtorskih pravicah. Razprava v Londonu je trajala več kot en mesec, tožnika pa je na koncu čakal račun, težek več kot milijon funtov. Če se bosta tožnika za pritožbo odločila, bi lahko razprava potekala leta 2007.

Random House je razočarana
Odvetnik, ki je tožnika, ki pa se jima ni pridružil tretji avtor knjige, zastopal na prvem sojenju, napovedi dveh avtorjev ni komentiral, založba Random House pa je že izrazila razočaranje nad Baigentovo in Leighovo odločitvijo. "Do britanskega pravnega sistema ne čutimo drugega kot iskreno spoštovanje in povsem priznavamo pravico do pritožbe, ki jo imata Baigent in Leigh. Vseeno pa obžalujemo, koliko časa in denarja bi bilo porabljenega, da bi obnovili proces, ki je bil tako popolnoma poražen na vrhovnem sodišču," so izjavili v založbi, ki je izdala Da Vincijevo šifro.

Zmagalo je leposlovje
Marca in aprila, ko je proces v Londonu potekal, so o njem poročali mediji po vsem svetu. Pozornost je pritegnil ne le zaradi velikega uspeha, ki ga je doživela Da Vincijeva šifra - njena naklada že dosega 40 milijonov izvodov, tudi v Sloveniji je že mesece na vrhu izposojenosti v knjižnicah in prodajanosti -, ampak so bile oči javnosti vanj uprte tudi zaradi posledic, ki bi jih lahko proces imel na nove primere, v katerih bi si nasproti stali avtorji strokovnih in leposlovnih del.