V Klubu Cankarjevega doma bo islandski pisatelj Sjon drevi spregovoril o novelah Modra lisica in Fant, ki ga ni bilo, ki sta v prevodu Katje Golob dostopni tudi v slovenščini. Foto: Fabula
V Klubu Cankarjevega doma bo islandski pisatelj Sjon drevi spregovoril o novelah Modra lisica in Fant, ki ga ni bilo, ki sta v prevodu Katje Golob dostopni tudi v slovenščini. Foto: Fabula
Kino Šiška
Kljub drevišnjemu vrhuncu bo v sklopu festivala v ponedeljek na sporedu še en dogodek - javna razprava na temo Kultura = umetniški užitki + ekonomski učinki v Kinu Šiška. Foto: MMC/Blaž Kosovel

V Klubu Cankarjevega doma bo Sjon drevi spregovoril o svojih novelah Modra lisica in Fant, ki ga ni bilo, ki sta dostopni v tudi slovenščini, in sicer sta v prevodu Anje Golob izšli v eni knjigi pri Cankarjevi založbi. Katja Šulc pa bo na dogodku odpela nekaj skladb iz repertoarja Sjonove rojakinje Björk.

Eden najpopularnejših islandskih pisateljev
Sjona (1962) se drži sloves enega najpopularnejših islandskih avtorjev. Svojo prvo pesniško zbirko je izdal pri 16 letih in že kot najstnik sodeloval pri nadrealistični skupini Medusa, ki je pomembno vplivala na kulturno krajino Islandije. Je prejemnik številnih nagrad, med drugim literarne nagrade Nordijskega sveta in islandske literarne nagrade.


Med drugim sodelavec Björk in Larsa von Trierja

Sjon poleg pesniških zbirk, romanov, gledaliških iger in filmskih scenarijev piše tudi besedila za glasbenike. Med drugimi za Björk, s katero je sodeloval tudi pri filmu Plesalka v temi, za katerega sta z Larsom von Trierjem prispevala besedila za filmsko glasbo, ki je bila nominirana za oskarja.

Fabula letos poteka med 27. februarjem in 7. marcem in je ponudila več kot 30 dogodkov, med njimi večere s priznanimi gosti. Kot je znano, je bil osrednji gost festivala Cees Nooteboom, ki velja za nizozemskega kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo.

V gosteh pa so bili poleg Sjona med drugim tudi nemški avtor Matthias Göritz, kolumbijski avtor Juan Gabriel Vasquez in francoski filozof Jean-Claude Milner.

Drevišnji pogovor z avtorjem v Klubu CD-ja z začetkom ob 20. uri bo vodil Dražen Dragojević, Katja Šulc bo ob spremljavi kitarista Andraža Mazija in basista Roberta Jukiča odpela nekaj pesmi Björk.

Za konec Fabule islandski pisatelj Sjon
Za konec Fabule islandski pisatelj Sjon