Serijo Sas je prejšnji mesec zaokrožila dvestota knjiga. Foto:
Serijo Sas je prejšnji mesec zaokrožila dvestota knjiga. Foto:

Pisatelj, ki so mu maja diagnosticirali raka trebušne slinavke, je bil znan po seriji knjig Sas, o junaku, ki ga pogosto omenjajo kot francoskega Jamesa Bonda. Serija knjig je po pisanju BBC-ja postala knjižni fenomen v Franciji, Nemčiji, Rusiji, Turčiji in na Japonskem. Glavni protagonist je avstrijski aristokrat Malko Linge, ki deluje kot tajni agent.
Lik je dejansko navdihnil slavnejši agent Iana Fleminga, vendar si je De Villiers zamislil Malka, saj je bil mnenja, da nihče ne bi verjel v francoskega vohuna. Naslov Sas je kratica Lingovega naziva Son Altesse Serenissime (njegova najbolj presvetla visokost).
Zadnja v seriji Maščevanje Kremlja
Prva knjiga iz serije je izšla leta 1965, potem pa je de Villiers romane z razgaljenimi dekleti s pištolami na platnicah nizal na približno štiri leta. Zadnja, že dvestota po vrsti, Sas: Maščevanje Kremlja, je izšla prejšnji mesec. "Nikoli si nisem delal utvar, da pišem literaturo," je de Villiers prejšnji mesec priznal v intervjuju za AFP. "Imam se za pripovedovalca zgodb, ki piše, da bi zabaval bralce."