Igralec (Manuel Tallafe) v vlogi velikega španskega pisca; nastop je bil del komemoracije v španskem parlamentu. Foto: Reuters
Igralec (Manuel Tallafe) v vlogi velikega španskega pisca; nastop je bil del komemoracije v španskem parlamentu. Foto: Reuters

V španski naravi je, da se nam zdi vse, kar je domače, veliko slabše od vsega, kar se dogaja v tujini. Anglosasi tega ne počnejo.

José María Lassalle
Madrid
Kip leva pred španskim parlamentom je v znamenju obletnice dobil priložnostna okrogla očala, kakršna je nosil Cervantes. Foto: Reuters
Figuri Cervantesovih najslavnejših stvaritev - viteza Don Kitoha in njegove oprode Sanča - na krsti, ki je bila del inscenirane pogrebne procesije, s katero so se v Cervantesovem rodnem Alcala de Henaresu poslovili od velikega pisatelja. Foto: Reuters
Člani gledališke skupine Factoria so v "noči gledališč" (1. aprila) na vlakih madridske podzemne železnice naključnim potnikom preigravali odlomke iz Cervantesovega dela Novelas ejemplares (Zgledne novele). Foto: Reuters
Madrid
Miguel de Cervantes (1547-1616), avtor Bistroumnega plemiča Don Kihota iz Manče, ki se bojuje z mlini na veter, je umrl v revščini - njegov Din Kihot pa se večinoma umešča med najpomembnejša dela svetovne književnosti. Iz načrtovane satire mu je uspelo ustvariti vrhunsko fresko človekovega življenja, razpetega med sanje in resničnost. Foto: Reuters

Medtem ko Španija po neodločenih volitvah v decembru koraka v peti mesec brez trajne vlade, so kritike na račun komemoracije 400-letnice Cervantesove smrti začele dobivati politične podtone. Pred nekaj tedni je Juan Luis Cebrián, direktor medijske skupine Prisa (ki ima med drugim v lasti tudi osrednji časnik El País), na zasedanju delničarjev nekaj besed namenil tudi Cervantesu. Posebej je izpostavil "odsotnost in brezbrižnost oblasti v deželi v povezavi z vsem, kar zadeva ta dogodek".

Vlada sedi križemrok, ker želi "kolaborativno" slavje
Še v januarju je socialistična stranka v parlamentu predstavila predlog, ki naj bi konservativno vlado prisilil k nadgradnji načrtov za komemoracijo Cervantesa. Poslanec José Andrés Torres Mora je vlado obtožil, da "sedi križemrok".

Uradna linija vztraja, da očitki niso utemeljeni, češ da se vlada nikoli ni nameravala ali skušala v celoti zadolžiti za to, kako se bo Španija poklonila Cervantesu, in tudi vseh stroškov proslav nikoli niso nameravali poravnati.

Državni sekretar za kulturo José María Lassalle je v izjavi za New York Times poudaril, da je bil glavni cilj "prelom s filozofijo osemdesetih in devetdesetih", ko je bila Španija večinoma pod socialistično vlado. V tem obdobju so velike kulturne projekte načrtovali in financirali "z vrha", pri čemer je bilo treba upoštevati strogo hierarhijo. Namesto tega bi morale biti počastitve zasnovane bolj kolaborativno in "demokratično".

Ministrstvo za kulturo je na uradni urnik komemoracije pred kratkim dodalo 129 projektov in dogodkov, kar je skupno številko dvignilo na 329. Vlada je v ta namen odrinila štiri milijone evrov, regionalne oblasti pa bodo skupaj nabrale še približno pol te vsote.

Britanci rekrutirali zvezde
Za primerjavo: v Veliki Britaniji je skoraj vsaka večja kulturna ustanova pripravila kako večjo prireditev, povezano s Shakespearom. Na samo obletnico smrti, 23. aprila (preteklo soboto), je Kraljeva Shakespearova družba organizirala prireditev Shakespeare Live!, ki jo je v živo prenašal BBC in na kateri so med drugim sodelovali Helen Mirren, Judi Dench in Benedict Cumberbatch. V okviru svojega obiska Otoka se je v gledališču Globe ustavil tudi predsednik Obama.

"Mednarodna sramota"
V primerjavi z angleškim spektaklom veliko skromnejši španski koncept je razdražil nekaj najprominentnejših mislecev in piscev Pirenejskega polotoka. Arturo Pérez-Reverte, eden najbolj prodajanih sodobnih španskih pisateljev, je v zapisu na svojem blogu razmišljal o Davidu Cameronu, ki je o Shakespearu spisal precej odmeven članek in parlament zabaval s šalami in reki iz bardovega opusa. Povsem nepredstavljivo bi bilo, piše Pérez-Reverte, da bi kaj podobnega storil Mariano Rajoy. Državni pristop h komemoraciji je iz spektakla naredil "mednarodno sramoto Cervantesovega leta", je prepričan.

Na tujem zelniku ...
Državni sekretar Lassalle obžaluje negativne odzive "v nekaterih intelektualnih krogih", kot ga še citira New York Times. "V španski naravi je, da se nam zdi vse, kar je domače, veliko slabše od vsega, kar se dogaja v tujini. Anglosasi tega ne počnejo."

Oče modernega romana
Ena izmed osrednjih prireditev je velika pregledna razstava, ki bo še do 22. maja na ogled v Narodni knjižnici. Razstavljenih je devet (od skupno enajstih) ohranjenih Cervantesovih pisem, ki so večinoma nastala v času, ko je bil pisatelj izterjevalec davkov. Postavitev začrta tudi Cervantesove številne poti po Sredozemlju, ki niti niso bile vse prostovoljne (pet let svojega življenja je preživel v ujetništvu, ker so ga pirati dobili v pest v Alžiru).

Sklepni del razstave je posvečen "Cervantesovemu mitu" in zapuščini, temu, kako je avtor prvega modernega romana vplival na razvoj evropske književnosti.

Novoodkriti grob, ki ga niso znali spromovirati
Morda se še spomnimo, kako je lani v medijih završalo, ko so Španci objavili, da so v madridskem samostanu nazadnje našli Cervantesove tuzemske ostanke. Čeprav je bilo takrat medijsko pokrivanje obširno, je Fernando de Prado, zgodovinar na čelu projekta, za omenjeni ameriški časopis poudaril, da niso madridske lokalne oblasti naredile "absolutno ničesar" za promocijo novoodkrite grobnice. "Nihče se ni lotil resnega premisleka, kako bi lahko bila Cervantes in to posebno leto dolgoročno koristna." Politike zanimajo samo sprotni politični dogodki, dodaja, "in vse v povezavi s Cervantesom je zanje samo vprašanje tega, ali se bodo pojavili na fotografiji ali ne".

V španski naravi je, da se nam zdi vse, kar je domače, veliko slabše od vsega, kar se dogaja v tujini. Anglosasi tega ne počnejo.

José María Lassalle