Aleš Debeljak je umrl januarja v prometni nesreči, star 54 let. Foto: BoBo
Aleš Debeljak je umrl januarja v prometni nesreči, star 54 let. Foto: BoBo
Vid Pečjak je umrl februarja v 88. letu starosti. Foto: BoBo

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) s Slovenskim centrom Pen ob 18.00 v Cankarjevem domu pripravlja spominski literarni večer za te umrle književnike, prevajalce in poznavalce literature. Prireditev nosi naslov Spomin na njih, naš spomin.

Večer v spomin umrlim kulturnikom bo moderirala pesnica in publicistka Meta Kušar, ki se podpisuje tudi pod režijo in scenarij predstave, za izbor glasbe je poskrbel Iztok Simoniti. Na prireditvi bo nastopil igralec Jurij Souček, piše na spletni strani Društva slovenskih pisateljev.

Pesnik, esejist, prevajalec, urednik, kritik in profesor Aleš Debeljak je umrl januarja v prometni nesreči, star 54 let. Diplomiral je iz filozofije in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter doktoriral iz sociologije kulture na univerzi Syracuse v New Yorku. Od leta 2004 je bil redni profesor na FDV-ju. Objavil je 14 knjig esejev in osem knjig pesmi, zadnjo, Tihotapci, leta 2009. Zanjo je že drugič prejel Jenkovo nagrado. Je eden najbolj prevajanih sodobnih slovenskih pesnikov in esejistov.

Maja umrli pesnik in prevajalec Fabjan Hafner, rojen leta 1966, je v nemško govorečem prostoru veljal za nesporno avtoriteto na področju literarnega prevajanja. Bil je velik poznavalec Slovenije, Koroške in njune književnosti v obeh jezikih. Cenjen je bil kot pedagog na univerzah v Gradcu, Celovcu in Ljubljani, za svoje prevajalsko delo pa je prejel številna priznanja. Leta 2014 mu je Društvo slovenskih književnih prevajalcev podelilo Lavrinovo diplomo.

Vital Klabus, ki je umrl letos junija v 85. letu starosti, je študiral primerjalno književnost v Ljubljani. Med letoma 1962 in 1992 je bil eden od dveh glavnih urednikov v Državni založbi Slovenije. Pisal je literarno kritiko in prevajal iz nemškega, francoskega in angleškega jezika. Prevedel je številne romane priznanih avtorjev, kot so Hermann Hesse, Stefan Zweig, Peter Handke, in vrsto filozofskih in znanstvenih del. Dvakrat je prejel Sovretovo nagrado.

Pisatelj in psiholog Vid Pečjak je umrl februarja v 88. letu starosti. Večina njegovih knjig je strokovnih s področja psihologije, med leposlovnimi pa je najbolj znano delo za otroke Drejček in trije marsovčki. Iz psihologije je diplomiral in doktoriral na filozofski fakulteti, kjer je pozneje predaval in vodil oddelek za psihologijo.

V 91. letu starosti je julija umrl literarni zgodovinar in akademik Franc Zadravec. Njegove študije zajemajo ekspresionistično liriko, prozo in dramatiko, teorijo realizma po moderni, novejšo literarno kritiko, slovenski roman 20. stoletja ter slovensko zamejsko literaturo. Podpisal se je pod številna dela in objavil več kot 300 znanstvenih razprav, študij in člankov doma in v tujini. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.