Roman Rozina, Uroš Zupan in Marjan Strojan. Foto: BoBo
Roman Rozina, Uroš Zupan in Marjan Strojan. Foto: BoBo
Penovci imajo tudi žensko sekcijjo. Foto: BoBo

Literarnega večera, ki je potekal v blejskem Hotelu Park, so se udeležili Uroš Zupan, Marjan Strojan in Roman Rozina. Po dogodku, ki ga je povezovala Ifigenija Simonović, so se gostje preselili na Brdo pri Kranju, kjer je pisatelje sprejel minister za kulturo Uroš Grilc.
Prva tradicionalna okrogla miza srečanja, ki se je v več kot štirih desetletjih uveljavil kot eno najpomembnejših literarnih srečanj na svetu, je na vrsti v četrtek ob 9.30. Udeležili so se je bodo predsedniki vseh odborov in komitejev Mednarodnega PEN-a, ki bodo razmišljali o razmerah med kulturnimi središči in periferijo v digitalni dobi. Četrtkovo popoldansko diskusijo posvečajo idejam o tem, kako se bo Mednarodni PEN, glede na civilizacijske in kulturne spremembe v svetu razvijal v prihodnje. Panelne diskusije se bodo udeležili predsedniki komitejev in člani izvršnega odbora Mednarodnega PEN-a, povezovala pa jo bosta predsednik Mednarodnega PEN-a John Ralston Saul in generalni tajnik Hori Takeaki. Zvečer bodo po vsej Sloveniji, od Bohinja do Hrovače, potekali literarni večeri.
Kdo je kdo ali mreženje pisateljic
Četrtkovega literarnega večera, ki ga organizira ženska sekcija Slovenskega centra PEN – Mira, se bo udeležila Margriet de Moor. Nizozemska pisateljica je Slovenijo že obiskala v sklopu svetovne prestolnice knjige. Pri Študentski založbi je v prevodu Tanje Mlaker izšla njena tretja knjiga v slovenščini, naslovljena Slikar in dekle. Kdo je kdo ali mreženje pisateljic pa bo tema sobotnega srečanja ženskega odbora Mednarodnega PEN-a.
Pisatelj, popotnik med kulturami
V petek se bodo na okrogli mizi Mirovnega komiteja pogovarjali o pisatelju kot popotniku, ki ustvarja mir. Ukvarjali se bodo z vprašanjem, kako pisatelj, ki s svojim delom potuje skozi druge kulture, kot dejavnik miru in razumevanja med različnimi kulturami in narodi vpliva na bralce.
V soboto bo potekala skupščina Mirovnega komiteja Mednarodnega PEN-a, ki ga vodi Edvard Kovač. Izvolili bodo novega predsednika komiteja, ki je bil leta 1984 ustanovljen na pobudo slovenskega pisatelja Miloša Mikelna, v Slovenskem PEN-u pa si prizadevajo, da bi ohranili tradicijo predsedovanja slovenskega literata. Za novega predsednika predlagajo podpredsednika Slovenskega PEN-a Toneta Peršaka.
Penovci bodo Bled zapustili v nedeljo, ko si bodo v Prešernovem gledališču Kranj ogledali predstavo Dvom v navzočnosti avtorja Johna Patricka Shanleyja.