Tudi berljivost tiskanih knjig ima običajno daljši rok, saj se formati v digitalnem svetu pogosto menjajo. Foto: EPA
Tudi berljivost tiskanih knjig ima običajno daljši rok, saj se formati v digitalnem svetu pogosto menjajo. Foto: EPA
Kindle
Bralniki so praktični. A e-knjige niso izenačene s svojimi tiskanimi dvojnicami. Foto: Reuters
Knjige
Tiskanim knjigam še zdaleč ni "odzvonilo". Foto: MMC RTV SLO

Ste med letošnjimi prazniki (ali kadar koli prej) postali ponosen lastnik iPada ali Kindla? Zavedati se morate, da s tem niste tudi lastnik e-knjig, ki ste jih morda kupili. In če prodajalcu ni všeč, kaj s knjigo počnete, vam jo brez svarila lahko tudi vzame. Z nakupom knjige kupec namreč ne postane njen lastnik, temveč le dobi neke vrste dovoljenje za branje. Če je bila kupljena za iPad, je ne bo mogoče brati na Kindlu in obratno.

Te omejitve so po svoje razumljive, saj je v digitalnem svetu mogoče narediti nešteto kopij, tako da bi e-knjigo obenem lahko, denimo, podarili, in jo sami še zmeraj imeli, kar bi resno ogrozilo preživetje avtorjev. Kljub temu pa ni jasno, ali ni trenutna politika pisana na kožo predvsem knjigotržcem, in to na škodo kupcev.

Kupci začasno ostali brez Živalske farme
Leta 2009 so na Amazonu tako odkrili, da so nevede prodali neavtorizirane e-verzije Orwellove Živalske farme, ki jih je družba kupcem nato brez opozorila izbrisala s Kindlov. Amazon je moral zaradi tega na zatožno klop, spor pa se je končal z obljubo trgovca, da knjig ne bo več brisal brez privoljenja kupca.

Kljub temu pa je Amazon lani Norvežanki Linn Jordet Nygaard brez opozorila vzel dostop do celotne e-knjižnice v obsegu 43 knjig. Ob valu ogorčenja, ki ga je to sprožilo v javnosti, je Norvežanka knjige dobila nazaj, pri Amazonu pa niso pojasnili nobene izmed svojih potez.

Kako dolgo bodo formati uporabni?
K temu velja dodati, da v digitalnem svetu ni ničesar trajnega: e-knjige so tako lahko manj obstojne od svojih tiskanih dvojnic. V knjižnicah je mogoče najti večstoletne častitljive starine, ki jih je še zmeraj mogoče brati, medtem ko obstajajo le desetletje stare datoteke, ki so danes neberljive. Amazon, Apple in druge družbe nikjer ne zagotavljajo, da bodo svoje formate podpirale na daljši rok; nasprotno, v drobnem tisku opozarjajo celo, da lahko praktično kadar koli ostanete brez svojih nakupov. Prav mogoče je tudi, da bo Amazon nekega dne za dostop do svojih kupljenih knjig uvedel mesečno članarino.

Velikanska siva cona v zakonodaji
Svoje e-knjige sicer lahko tudi zaščitite. Na spletu tako obstajajo programi, s pomočjo katerih lahko s kupljenih e-knjig odstranite kodo. Toda - ali je to sploh zakonito? O tem nihče ni prepričan. Dokler gre za knjigo, ki ste jo kupili, in jo imate le za lastno rabo, morda ne gre za kršitev zakona. A prodaja programske opreme, ki to omogoča, je nezakonita. Skrajni čas bi torej že bil, da bi se zakonodajalci lotili tega sivega območja, in tehtnico po možnosti nagnili nekoliko bolj v korist kupcem.