Knjige
(3)
Thilo Sarrazin
Thilo Sarrazin (1945) se je s svojo knjigo iz leta 2010 zavihtel med najbolje prodajane knjižne avtorje v Nemčiji. Foto: EPA
Predstavitve knjige Deutschland schafft sich ab. Wie wir unser Land aufs Spiel setzen (slov. Nemčija ukinja samo sebe – Kako postavljamo svojo deželo na kocko) so redno spremljali protesti. Foto: EPA

Dodaj v

Thilo Sarrazin in založnik na sodišču zaradi nove sporne knjige o islamu

Že leta 2010 razdelil nemško javnost s takratno knjigo
9. julij 2018 ob 20:50
München - MMC RTV SLO

Nekdanji finančni senator mesta Berlin in član upravnega odbora nemške zvezne banke Thilo Sarrazin, ki je pred leti močno razburkal nemško javnost s svojo knjigo, v kateri je svaril pred nemški družbi neprilagojenimi priseljenci, zdaj toži založbo Random House, ki noče izdati njegove sveže knjige o islamu.

Thilo Sarrazin (1945) se je leta 2010 s knjigo Deutschland schafft sich ab. Wie wir unser Land aufs Spiel setzen (slov. Nemčija ukinja samo sebe – Kako postavljamo svojo deželo na kocko) zavihtel med najbolje prodajane knjižne avtorje v Nemčiji. Kritiki so ga takrat obtoževali podžiganja in rasizma, nasprotna stran pa je trdila, da je končno nekdo spregovoril resnico.

Skoraj 500 strani obsegajoča nova knjiga
Izid Sarrazinove nove knjige je bil napovedan za poletne mesece, izšla pa naj bi – tako kot njegove predhodne štiri – pod okriljem Deutsche Verlags-Anstalta (DVA), sicer hčerinske družbe založbe Random House.

Vendar se je okoli izida približno 450 strani obsegajoče knjige, naslovljene Feindliche Übernahme – wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht (slov. Sovražni prevzem – kako islam omejuje napredek in ogroža družbo), vnel spor med avtorjem in založnikom.

Sicer založniška skupina Random House s sedežem v Münchnu ni del Penguin Random Housa, temveč je v lasti nemške založniške skupine Bartelsmann.

Kot je po pisanju portala Deutsche Wella povedal glavni tiskovni predstavnik DVA-ja Markus Desaga, jim ni uspelo doseči dogovora, primer pa je odromal na deželno sodišče v Münchnu. Njihov namen tako "ni preprečiti izida knjige", saj ima avtor proste roke, da jo izda pod okriljem katere koli druge založniške hiše. Tiskovni predstavnik ni želel govoriti o podrobnostih spora, dodal je le še, da "avtorju in založniku ni uspelo doseči soglasja o času in pogojih objave".

Hitro najdena nova založba
Vendar sam izid Sarrazinove knjige ni pod vprašajem, saj je ta kaj hitro našel novega založnika in tako bo knjiga že konec letošnjega avgusta izšla pod okriljem Finanzbuch Verlaga, založbe sicer specializirane predvsem za knjige s poslovno in tržno tematiko.

Po pisanju nemškega časopisa Bild naj bi Sarrazin in Random House novembra 2016 podpisala pogodbo za izdajo nebeletristične knjige z delovnim naslovom, enakim temu, pod katerim bo knjiga zdaj tudi izšla. Vendar po tem, ko so pri založbi februarja prejeli njegov rokopis, je maja padla odločitev, da knjige ne izdajo.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
psychocandy7
# 09.07.2018 ob 23:09
cenzura
žalostno
preden rešijo zagate, še enkrat Falachijevo prebrat, vse, kar je gospa zapisala, se slej ko prej izkaže za resnično
conanbarbarian
# 10.07.2018 ob 08:54
Resnico je potrebno skrivati ! Sramota za Evropo !
Joze Koder
# 10.07.2018 ob 09:56
Po naslovih knjig bi sklepal, da brez olepševanja opisujeta multikulturno družbo in vse njene težave. Ter seveda posledice za avtohtone prebivalce.

Verjamem pa, da predvsem levemu političnemu polu to ni všeč še manj pa raznim OpenBorder aktivistom.
Kazalo