Tolkien naj bi prve stavke Hobita zapisal med enim od izpitov. Foto: EPA
Tolkien naj bi prve stavke Hobita zapisal med enim od izpitov. Foto: EPA

V pismu, ki je nastalo 17. januarja 1964, je Tolkien, ki slovi po knjižnih uspešnicah Gospodar prstanov, Hobit in Silmarillon, med drugim zapisal, da je "poučevanje izčrpavajoče in depresivno".

Pisemska korespondenca med Mountfieldovo in Tolkienom se je po poročanju britanskega časnika The Guardian začela, ko se je Mountfieldova zaposlila na londonski šoli Eltham Green School. Tolkienu, ki je bil profesor stare angleščine ter angleškega jezika in književnosti na univerzi v Oxfordu, je napisala pismo, v katerem mu je povedala, da so se njeni sicer nemirni učenci hitro pomirili, ko jim je prebrala nekaj poglavij iz Hobita.

Tolkien, ki naj bi prve stavke Hobita zapisal med enim od izpitov v šoli, je v odgovoru zapisal, da so avanture Bilba Bagginsa za učence zanimive. Pismu je na dnu dodal pripis, v katerem je med drugim zapisal, da je poučevanje izčrpavajoče in depresivno, vendar imaš vsaj nekaj zadoščenja, če si pri njem uspešen.

Pismo, ki ga je Mountfieldova našla po naključju, bodo junija dali na dražbo pri dražbeni hiši Bonhams, zanj pa si obetajo 2.000 funtov (2486 evrov).