Pat Conroy je preboj dosegel prav z romanom Princ plime, ki se je skoraj leto dni obdržal na vrhu seznama najbolje prodajanih knjig. Foto: AP
Pat Conroy je preboj dosegel prav z romanom Princ plime, ki se je skoraj leto dni obdržal na vrhu seznama najbolje prodajanih knjig. Foto: AP
Barbra Streisand je leta 1991 po romanu Princ plime posnela istoimenski film, ki je bil nominiran za sedem oskarjev.
Barbra Streisand je leta 1991 po romanu Princ plime posnela istoimenski film, ki je bil nominiran za sedem oskarjev. Foto: Promocijsko gradivo

Kot je sporočil ženin predstavnik za tisk, je Conroy umrl na svojem domu v Beaufortu v Južni Karolini, obdan s prijatelji in družino, poroča BBC.

Pisatelj, ki se ga uvršča med vodilne literate ameriškega juga preteklega stoletja, je pri pisanju črpal iz življenja svojega okolja. Njegov opus med drugim obsega še romane The lords of discipline, Water is Wide in Beach music. Izkušnje lastnega otroštva in napet odnos, ki ga je imel pisatelj z očetom, je popisal v romanu The Great Santini.

Princ plime leto dni najbolj prodajana knjiga
Več njegovih romanov je doživelo filmsko priredbo, med najbolj odmevnimi je prav Princ plime. Roman je izšel leta 1986, pet let pozneje pa je romantično dramo posnela Barbra Streisand, ki je v filmu zaigrala ob Nicku Nolteju. Zgodba pripoveduje o Tomu Wingu, brezposelnem učitelju, ki se sooči z lastno preteklostjo in težkim otroštvom v Južni Karolini, ko v New Yorku stopi na pomoč svoji sestri. Conroyu je z romanom uspel prvi preboj, prodali so ga v več kot 350.000 izvodih in kar leto dni je bil na vrhu seznama najbolj prodajanih knjig.

Že pred tem so v film priredili tudi njegov avtobiografski roman The Water Is Wide (1972), ki so ga posneli dve leti po izidu. Naslovili so ga Conrack, v glavni vlogi pa je nastopil Jon Voight. Razlog, da so njegovi romani privlačni filmarjem (kar štiri njegove knjige so služile za filmski navdih), je videl v linearno zasnovani pripovedi in dialogih, ki očitno ustrezajo filmskemu konceptu. "Vendar najpomembneje je, da počnem tisto, kar imamo južnjaki v naravi - pripovedujem zgodbo," je leta 1986 povedal za Publishers Weekly.

Dodatno prepoznavnost mu je prinesel film, po premieri katerega se je uvrstil med najbolj priljubljene ameriške pisatelje. Film je bil nominiran za sedem oskarjev, vključno s tistim za najboljšo igro, vendar pa je bilo to leto, ko je slavil kultni triler Ko jagenjčki obmolknejo.

"Južna Karolina je nocoj izgubila ljubljenega sina," je ob žalostni novici tvitnila guvernerka Nikki Haley. "Pata Conroyja bomo pogrešali. Tolaži nas, da bodo njegove besede in ljubezen do Južne Karoline živele naprej."