Kraljev roman Če delaš omleto je izšel pri založbi Beletrina. Foto: Wikipedija
Kraljev roman Če delaš omleto je izšel pri založbi Beletrina. Foto: Wikipedija

V središču pripovedi so trideseta leta minulega stoletja, ko se romaneskna junakinja navduši nad novimi idejami in odide v Sovjetsko zvezo spoznavat Stalinov režim. Prav zvestoba Stalinu je bila po drugi svetovni vojni zanjo in za njeno družino usodna.

Dokumentarna plat se prepleta s fikcijo; poseben čar daje romanu prikaz kulturnega dogajanja v Ljubljani med obema vojnama, ko na idejnem in estetskem polju vznikajo nove smeri in ideje. K avtentičnemu dogajanju prispevajo znani obrazi od Srečka Kosovela in Cirila Debevca do Vladimirja Bartola in Ferda Kozaka. Slikovito je prikazano tudi bivanje romaneskne junakinje v Sovjetski zvezi leta 1934, predvsem pa je s psihološko prepričljivostjo upodobljen njen značaj.

Milena Mohorič, v romanu jo pisatelj preimenuje v Heleno Murkovič, se navdušuje nad komunistično revolucijo in socialističnim realizmom, a teh idej kot pisateljica ne prenese v svoja dela. Bližje ji je meščansko okolje; njene zgodbe iz tridesetih let prejšnjega stoletja so lucidne analize meščanskega zakona in ženskega vprašanja.

Če delaš omleto je berljiv roman, ki ga odlikujeta spretno fabuliranje ter preplet jezikovne veščine in govorne sproščenosti. Objektivnemu prikazu dogajanja je s humorjem, blago ironijo, poetičnostjo in fantastiko dodan vznemirljiv avtorski pečat.