Knjiga Jonathan Livingston Galeb je leta 1973 doživela tudi filmsko različico. V režiji Halla Bartletta je prejela dve nominaciji za oskarja. Foto: Imdb
Knjiga Jonathan Livingston Galeb je leta 1973 doživela tudi filmsko različico. V režiji Halla Bartletta je prejela dve nominaciji za oskarja. Foto: Imdb

Nesreča se je zgodila, ko je s svojim enomotornim amfibijskim letalom skušal pristati na otoku San Juan v zvezni državi Washington, kjer je trčil v kable daljnovoda, strmoglavil in ostal ujet v pilotski kabini. Po poročanju ameriških medijev so ga rešili turisti, ki so bili v bližini. S helikopterjem so ga nato prepeljali v bolnišnico v Seattlu, po besedah zdravnikov pa je njegovo stanje resno.
Po besedah sina Jamesa je 76-letni avtor utrpel hude poškodbe glave in pljuč ter si zlomil roko.
Pisatelj, ki na nebu najde pravi mir
Richard Bach je znan strasten ljubitelj letenja, ki se ga vedno znova dotika tudi v svojem pisanju. Letenje je pisatelju od nekdaj pomenilo neke vrste spiritualno doživetje, celo religijo, zato ga dojema zelo resno, pravi James Marcus Bach. Trenutno čakajo, da se avtor prebudi, sin pa je prepričan, da bo z njim vse v redu in bo prvo vprašanje namenjeno prav temu, v kakšnem stanju je letalo.
V sedemdesetih letih zaslovel s knjigo o galebu, ki se uči letenja in skozi to doživlja duhovni preporod ter stopa na pot lastne svobode. Leta 1973 so po knjigi posneli tudi istoimenski film, Bach pa je dobil vrsto zvestih bralcev. V slovenščini je med drugim mogoče prebirati še knjige Most prek večnosti, Na krilih zaupanja, Eno in Iluzije: prigode upornega mesije, večinoma prvoosebne pripovedi ljubiteljskega pilota.
Leteti je začel, ko mu je bilo 17 let, in bil več let vojaški pilot. "Vedno je dejal, da bi bila zanj najprimernejša smrt med letenjem," pravi sin, ki ga najbolj skrbi, da zaradi nesreče oče ne bi mogel več leteti.