Knjige
Ko Un
Gibanje #MeToo se je v zadnjem času premaknilo tudi v Južno Korejo, kjer je bila razprava o spolnih zlorabah dolgo tabu. Foto: Matej Pušnik

Dodaj v

Zaradi obtožb spolnih zlorab zaprli razstavo morebitnega nobelovca

V Južni Koreji zaprli razstavo pesnika Ko Una, grozi mu tudi izbris iz učbenikov
5. marec 2018 ob 13:47
Seul - MMC RTV SLO, Reuters

V južnokorejski prestolnici so po obtožbah spolnih zlorab zaprli razstavo pesnika Ko Una, njihovega velikega upa za Nobelovo nagrado. Vlada razmišlja, da bi njegova dela tudi odstranili iz učbenikov.

Ko Un, eden najpomembnejših sodobnih južnokorejskih pesnikov, vse obtožbe zanika, na navedbe pa se je odzval prek svojega britanskega založnika. Prvič se je njegovo ime v zvezi s spolnimi nadlegovanji pojavilo, ko je južnokorejska pesnica Choi Young-mi objavila pesem Pošast, v kateri je neimenovanega starejšega pesnika z vzdevkom "En" obtožila spolne zlorabe.

Javnost je odlomke iz njenega dela hitro povezala s Ko Unom. Choi ni želela javno razkriti imena, temveč je za južnokorejsko televizijo le povedala, da jo je nadlegoval slaven starejši pesnik, ki tudi sicer nenehno nadleguje pesnice in pisateljice, poroča Reuters.

"Kar sem napisala v pesmi Pošast, drži."
Potem ko je Ko za Guardian zanikal obtožbe, je Choi na svojem računu na Facebooku objavila kratko sporočilo: "Kar sem napisala v pesmi Pošast, drži." Choi so v izjavah podprle tudi druge piske, med njimi pesnica Lee Hye-mi, ki je na svojem Facebooku zatrdila, da je bila priča "čudnemu obnašanju", ko je vodila TV-oddajo skupaj s pesnikom Kojem.

Ko Un je slovenskim bralcem znan kot avtor v slovenščino prevedene pesniške zbirke Pišem v zrak, ki je izšla leta 2016, ko je bil pesnik častni gost festivala Dnevi poezije in vina.

Predsednik Južne Koreje pozval k preiskovanju poročil spolnih zlorab
Gibanje #MeToo se je v zadnjem času premaknilo tudi v Južno Korejo, kjer je bila razprava o spolnih zlorabah dolgo tabu tema. V zadnjih mesecih se proti vodilnim moškim iz zabavne industrije pojavljajo vedno nove obtožbe spolnega nadlegovanja. Številka vplivnih moških, ki naj bi nadlegovali kolegice, je tako narasla, da je predsednik Južne Koreje Moon Jae-in ostro pozval organe kazenskega pregona, naj preiskujejo poročila o spolnih zlorabah.

Potekajo pogovori o umiku Kojevih del iz šolskih učbenikov
Okoliščine so pripeljale seulske oblasti do zaprtja razstave Ko Una. Predstavnik z južnokorejskega ministrstva za izobraževanje je za Reuters povedal, da potekajo tudi pogovori o umiku Kojevih del iz šolskih učbenikov. "Takoj ko so v javnost prišle obtožbe o zlorabah, smo prosili založnike za informacije o nadaljevanju postopka, s katerim bi lahko preuredili učbenike, v katerih so objavljene pesmi Ko Una."

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
vrtojb5
# 05.03.2018 ob 14:13
Spet križanje nekoga brez dokazov? Umik razstave, njegovih del iz učbenikov? Brez dokazov, nekaj namigovanj po rumenih medijih? Svet je dejansko ponorel.
Pistorius
# 05.03.2018 ob 14:22
Svet je dejansko ponorel.
In z njim vred tisti, ki ti je pritisnil minus...
Branko3
# 05.03.2018 ob 15:51
V srednjem veku lova na čarovnice, danes lov na moške- se nadaljuje. naprej feminizem najslabše vrste.
Resnica123
# 05.03.2018 ob 16:42
A ni njegova umetnost enako dobra? Zaslavo si zasluzi talent ne njegov korenjak.
Radenm
# 05.03.2018 ob 15:24
@ginza, nenasitni moški ego se še nekako da obvladat, nenasitni ženski ego bo pa na koncu še samega sebe požrl.
vrtojb5
# 05.03.2018 ob 17:37
Pravijo da za vsakim (uspešnim) moškim stoji ženska. Ampak ženske po vaše nimajo nič s tem moškim egom.
zamudnik
# 06.03.2018 ob 15:40
je na svojem Facebooku zatrdila, da je bila priča "čudnemu obnašanju", ko je vodila TV-oddajo skupaj s pesnikom Kojem

Čuden je bil že kot otrok.

Res bi bilo fajn, če bi napisala, kaj čudnega se ji je zgodilo, ko je vodila TV-oddajo. Jo je pod mizo božal, naskočil pred kamero, si oblizoval ustnice? Kaj čudnega, kar se da označiti za spolno nadlegovanje, si je privoščil, ko sta bila pred kamero? To bi me čisto zares zanimalo.
raknac navi
# 05.03.2018 ob 16:14
Glede na komentarje je pri nas se vedno tabu.
Patologija moskega pogleda na zensko se je v evropi razvijala pod okriljem rkcja vec kot 1000 let. Preberte si knjigo ogenj rit in kace niso za igrace.
Pantha Rhei
# 05.03.2018 ob 17:29
Svet nori že od pamtiveka, zahvaljujoč nenasitnemu moškemu egu.

Po zaslugi moškega ega lahko tudi izza varnega zavetja oddajaš komentarje na digitalnih platformah. Ali nemara misliš, da je h kulturnemu in k tehnološkemu napredku, katerega dobrobiti uživa vsa civilizacija, prispevalo kaj drugega kot ego belega moškega?
ginza
# 05.03.2018 ob 15:21
@vrtojb5

Ne vem, al si zgodovino v OŠ prespal, al kaj, ampak svet nori že od pamtiveka, zahvaljujoč nenasitnemu moškemu egu. In danes ni nič bolj nor kot pred 1000 leti. Ženske so se odločile, da naredijo red.
Kazalo