Udeležence srečanja je na Gradu Brdo pri Kranju sprejela ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Foto: Bobo
Udeležence srečanja je na Gradu Brdo pri Kranju sprejela ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Foto: Bobo
Borut Pahor
Popoldne je vodstvi Mednarodnega PEN in Slovenskega centra PEN v predsedniški palači sprejel predsednik države Borut Pahor. Foto: Bobo
Borut Pahor
Letošnjega mednarodnega srečanja pisateljev, ki se bo uradno začelo v četrtek, se udeležuje okoli 50 literatov iz Slovenije in tujine, ki bodo razpravljali o prispevku kulture in literature k boljši družbi. Foto: Bobo
Mednarodno srečanje pisateljev bo letos drugič uvedel festival literature za mir Obrazi miru, v sklopu katerega bodo tuji pisatelji besede o miru predali poslušalcem po slovenskih mestih. Nekaj pisateljev bo duh blejskega manifesta, ki med drugim poudarja pravico otrok do vzgoje za mir, poneslo v šole. V spremljevalnem programu Bled pred Bledom bo v sredo, 6. maja, v Kavarni Union v Ljubljani potekal pogovor z gostujočim avtorjem Andrejem Kurkovom.
Mednarodno srečanje pisateljev bo letos drugič uvedel festival literature za mir Obrazi miru, v sklopu katerega bodo tuji pisatelji besede o miru predali poslušalcem po slovenskih mestih. Nekaj pisateljev bo duh blejskega manifesta, ki med drugim poudarja pravico otrok do vzgoje za mir, poneslo v šole. V spremljevalnem programu Bled pred Bledom bo v sredo, 6. maja, v Kavarni Union v Ljubljani potekal pogovor z gostujočim avtorjem Andrejem Kurkovom. Foto: PEN

Po večeru s pesniki z italijanskega Goriškega je udeležence sprejela ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.
Popoldne se je s z vodstvi Mednarodnega PEN in Slovenskega centra srečal predsednik države Borut Pahor. redsednikoma obeh organizacij se je zahvalil za prispevek k razpravi o sobivanju v strpnosti, spoštovanju različnosti kultur ter narodov. Kot je dejal, je treba vrednote miru spoštovati in si nenehoma aktivno prizadevati za prijateljstvo, sodelovanje in solidarnost. Mir, je še poudaril, ni samoumeven, pač pa je neprecenljiva temeljna vrednota, ki jo je treba spoštovati in skrbeti, da ne bi bila ponovno ogrožena.

Sprejema pri predsedniku so se udeležili predsednik Mednarodnega PEN John Ralston Saul, ki je častni gost 47. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu, sekretar Mednarodnega PEN Hori Takeaki, ukrajinski pisatelj Andrei Kurkov, predsednik odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN Tone Peršak in sekretar tega odbora Edvard Kovač.

Tanja Tuma iz odbora Mira je še pred začetkom prireditev napovedala, da bo prvi del srečanja članic Mire in predstavnic drugih ženskih odborov posvečen oblikovanju besedila deklaracije o pravicah žensk, katerega osnutek je pripravila Clara Franceschetti, članica Mednarodnega PEN-a. Drugi del je obsegal okroglo mizo, na katerih bo beseda tekla o ženskah v odnosu do socialnih omrežij.

Sledil je literarni večer v sklopu srečanja, na katerem se so se predstavili slovenski pesniki z Goriškega v Italiji. Ob glasbeni spremljavi Marka Ferija so brali Janez Povše, Jurij Paljk in David Bandelj.

Dan za uvodni protokol
Letošnjega 47. mednarodnega srečanja pisateljev se bo udeležilo okoli 50 pisateljev iz Slovenije in tujine. Nocoj jih bo na Gradu Brdo pri Kranju sprejela ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Predtem bo predsednik republike Borut Pahor popoldne v Ljubljani sprejel vodstvi Mednarodnega PEN-a in Slovenskega centra PEN-a.

Blejsko pisateljsko srečanje se bo uradno začelo v četrtek, 7. maja. Udeležence srečanja bo uvodoma nagovorila direktorica Poslovne šole Bled Danica Purg, sledila bo prva okrogla miza na temo Pisatelj v družbi, ki je samo še javnost?. Iztočnica za debato bo, ali je v današnji globalizirani družbi pisatelj res še zgolj tisto, kar lahko proda. Uvodoma bo spregovoril častni gost letošnjega 47. mednarodnega srečanja pisateljev, kanadski pisatelj in filozof John Ralston Saul.

Apel za mir
Že tradicionalno bo na Bledu v petek, 8. maja, potekala generalna skupščina odbora pisateljev za mir Mednarodnega centra PEN. Vodja odbora Tone Peršak je napovedal, da bo eno od izhodišč srečanja razmislek o tem, kako napraviti glas pisateljev bolj slišen, ne zgolj v navezavi na literarno delovanje, temveč tudi glede družbenih problematik. Povedal je, da naj bi na Bledu napisali neke vrste poziv za mir, ki bi ga - če ga bo odbor potrdil - poslali predstavnikom oblasti in verskim voditeljem po svetu. Na letošnji okrogli mizi, ki bo na sporedu v četrtek, se bodo posvetili vidnim in nevidnim vojnam.