Kot so sporočili iz uredništva revije, je komisija obravnavala 97 prispevkov v prozi in 100 ciklusov pesmi. Foto: EPA
Kot so sporočili iz uredništva revije, je komisija obravnavala 97 prispevkov v prozi in 100 ciklusov pesmi. Foto: EPA

Med proznimi deli je najbolj prepričala novela Poskusi vnovič in zopet in znova Oneye B. Rajšel, ki v svojem delu prepleta dogodek iz aktualnosti z osebnim doživetjem in medtem opozarja na težave sodobne družbe. Preseneča z optimistično držo in živahnim slogom, piše komisija.
Sonja Bezjak, ki je dobitnica druge nagrade, se v noveli Pradeda Josipa Sanje vsebinsko navezuje na novelo Samorastniki koroškega pisatelja Prežihovega Voranca. Zgodba je vsebinsko zaokrožena, slog pa je napet in dodelan, piše komisija. V noveli z naslovom Obtožnica Karoline Trampuš pa dobitnica tretje nagrade Tanja Vamberger prepleta zgodovinski motiv s tesnobnimi občutki sodobnega človeka; zgodbo je po oceni komisije izpeljala izvirno in z izpiljenim jezikom.
Komisija za objavo priporoča še novele Nad getom še zvezde ne svetijo, ki jo je napisala Teja Močnik, delo Halava Darice Majer Leban, V vrtincu Olge Paušič, Ledeno srce Ane-Marije Pušnik in Spenjač Manke Kremenšek Križman.
Med pesniškimi cikli je bila najbolj prepričljiva Irena Husu s ciklom Nedotakljiva, v katerem v verzih spleta ljubezensko igro in dvogovor med zaljubljencema ter preseneča z izvirnimi podobami in izbranim jezikom. Drugo nagrado so dodelili ciklusu izbranih neobjavljenih pesmi iz cikla Mama. Dominique Reščič v verzih razpreda intimen odnos z mamo. Izraža iskreno čustvo, ki pa nikoli ne zapade v sentimentalnost. Tretjo nagrado namenjajo ciklusu pesmi Luna v razmajanem stolu Marije Šedivy, v katerem prevladujejo drobne slike iz narave. Te delujejo kot moderne impresije, v katerih prevladuje samostalniški način pisanja.

Kot so sporočili iz uredništva revije, je komisija obravnavala 97 prispevkov v prozi in 100 ciklusov pesmi. Avtorjem bodo nagrade podelili 13. februarja na Prešernovi proslavi Slovenske prosvete in Društva slovenskih izobražencev v Trstu.