Jaz Tarzan, ti Jane! Foto: EPA
Jaz Tarzan, ti Jane! Foto: EPA
Zloglasni markiz de Sade
Thomas Hardy
Pred 165 leti se je rodil Thomas Hardy.
Broadway
Mrk na Broadwayu leta 1960.
Rex Harrison in Audrey Hepburn v muzikalu My Fair Lady
Rex Harrison je v muzikalu po igri Pygmalion dramatika Bernarda Shawa Audrey Hepburn učil pravilne izgovarjave.

se je rodil Johnny Weissmuller, ameriški plavalec in filmski igralec, najbolj znan po filmski vlogi Tarzana, gospodarja džungle.

Weissmuller je bil v 20. letih prejšnjega stoletja eden najboljših plavalcev na svetu, osvojil je pet zlatih olimpijskih medalj in eno bronasto. Zmagal je na 52 ameriških državnih prvenstvih in postavil 67 svetovnih rekordov.

Po koncu plavalne kariere je postavni Weissmuller postal šesti igralec, ki je na platnih upodobil Tarzana - junaka džungle je odigral v 12 filmih. Postal je najbolj prepoznavni Tarzan in je še danes sinonim za podobo tulečega mišičnjaka.

1740 se je v Parizu rodil markiz Donatien Alphonse Francois de Sade, francoski pisatelj, ki je zaradi svoje razuzdanosti in političnih deliktov kar 27 let preživel v zaporu. Njegovi najbolj znani deli sta Zgodba Juliette in Justine, Incest in 120 dni Sodome. Po njem je poimenovan sadizem, spolna zadovoljitev z zlorabo drugih ljudi.

1891 se je v Novem mestu rodila slovenska pisateljica Ilka Vašte. Pisala je zgodovinske povesti in romane, med njimi Mejaši, Vražje dekle, Rožna devica, Sveto v zatonu, Gričarji in biografska romana Roman o Prešernu in Izobčenec o Janezu Trdini. Napisala je tudi številne spomine, mladinsko prozo in dramo.

1840 se je rodil angleški pisatelj in pesnik Thomas Hardy. Napisal je novele Pod Greenwoodskim drevesom, Daleč od ponorelega sveta, Vrnitev v domači kraj, Casterbriški župan, Čista ženska, Temno srce in Dinasti.

1857 se je rodil angleški skladatelj Edward Elgar, ki je napisal več kantat, koncert za violino in čelo, simfonično študijo Falstaff in dve simfoniji. Leta 1924 je sprejel delovno mesto Master of the Queen's Music. Ta položaj je izjemna čast za vsakega skladatelja, saj mu zagotavlja mesto dvornega skladatelja, ki piše glasbo za vse pomembne dogodke, ki jih priredi britanska kraljeva družina, ter glasbo za posebne obletnice.

1863 se je rodil avstrijski dirigent Felix Weingartner. Dirigiral je berlinskemu in dunajskemu filharmoničnemu orkestru.

1930 se je rodil slovenski filmski, televizijski in gledališki igralec Lojze Rozman. Njegova filmska kariera je zelo bogata, saj je igral v 29 filmih: Svet na Kajžarju, Tri zgodbe, Trenutki odločitve, Pet minut raja, Akcija, Veselica, Balada o trobenti in oblaku, Minuta za umor, Tistega lepega dne, Samorastniki, Zarota, Ne joči, Peter, Amandus, Grajski biki, Zgodba, ki je ni, Nevidni bataljon, Bitka na Neretvi, Praznovanje pomladi, Pustota, Dih, Veselo gostivanje, Ljubezen nam je vsem v pogubo, Nekdo drug, Do konca in naprej, Rabljeva freska, Carmen, Ekspres, Ekspres, Radio.doc, Striptih, Tajna Nikole Tesle, Grajski biki, Akcija in Veselica.

1941 se je rodil bobnar Rolling Stonesov Charlie Watts.

1943 so nacisti sestrelili letalo britanskega igralca Leslieja Howarda. Howard je najbolj znan po svoji vlogi v filmu V vrtincu, kjer je igral Ashleyja Wilkesa.

1960 je celotni Broadway zaprl svoja vrata in odpovedal vse predstave, saj so si prišli navzkriž združenje igralcev in lastniki gledališč. To se je zgodilo prvič v 41 letih obstoja Broadwaya.

1962 je v Ljubljani umrl slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar. Življenje leta 1871 v Doslovčah rojenega Frana Saleškega Finžgarja je bilo razpeto med pisateljevanje in "služenje Bogu"; Finžgar je namreč v več slovenskih krajih služboval kot župnik. Razvijal je tradicijo povesti za ljudstvo, v svojem pisanju pa se pogosto loti izkazovanja romantične zaverovanosti v preteklost domače pokrajine in obravnave realistične snovi iz sodobnega sveta.

Med Finžgarjevimi daljšimi besedili izstopata romana Pod svobodnim soncem in Iz modernega sveta, priznanje pa si zaslužijo tudi njegov mladinski roman Gospod Hudournik, pravljice pod skupnim naslovom Makalonca, avtobiografsko delo Mirna pota in druga dela. Leta 1951 je Fran Saleški Finžgar dobil tudi Prešernovo nagrado.

1973 je umrl slovenski pripovednik, pesnik, dramatik in publicist Lojze Zupanc.

1987 je umrl španski kitarist Andres Segovia, najpomembnejpi klasični kitarist 20. stoletja, ki je znova uvedel kitaro kot resen inštrument za koncertno glasbo.

1990 je umrl sir Rex Harrison, ki je postal znan predvsem po svoji vlogi Henryja Higginsa v muzikalu My Fair Lady. Za filmsko vlogo Henryja Higginsa v istoimenskem muzikalu je leta 1964 prejel oskarja za najboljšo glavno moško vlogo. Poleg igranja je Harrison napisal dve avtobiografiji: Rex, ki je izšla leta 1974, in Prekleto resno delo: Moje življenje in Komedija, ki je izšla po njegovi smrti leta 1991. Rex Harrison je umrl zaradi raka v 82. letu starosti.