Adjanijeva je v filmu Hudičevki zaigrala ob Sharon Stone. Foto: EPA
Adjanijeva je v filmu Hudičevki zaigrala ob Sharon Stone. Foto: EPA
Sopranistka Anna Moffo

Igralka se je rodila v kraju v bližini Pariza očetu turškega rodu in materi Nemki. Družinske korenine so tudi razlog za njeno večjezičnost, saj tekoče govori francosko, nemško in angleško.

Za svoje filmske vloge je bila že večkrat nagrajena, prejela je štiri nagrade cezar, zadnjega za vlogo kraljice Margot v istoimenskem filmu. Dvakrat je bila nominirana tudi za nagrado oskar, revija People pa jo je uvrstila med 50 najlepših ljudi na svetu.

1574 je v Firencah umrl oče umetnostne zgodovine, italijanski slikar, arhitekt in pisatelj Giorgio Vasari. Ta italijanski slikar, arhitekt in pisatelj je znan po opisih življenja in dela italijanskih umetnikov. Med drugim je zgradil palačo Uffizi v Firencah. Rodil se je 30. julija 1511 v Arezzu.

1875 se je rodil slovenski skladatelj Gojmir Gregor Krek.

1880 se je rodila ameriška pisateljica in borka za socialne reforme Helen Keller. Pri 19 mesecih je izgubila sluh in vid, vendar se je naučila govoriti, brati in pisati. Uspešno je dokončala univerzo in se posvetila pisanju. Umrla je 1. junija 1968. Opravljala je delo inšpektorice v zavodu za slepe in gluhoneme v Združenih državah Amerike.

1932 se je rodila ameriška sopranistka italijanskega rodu Anna Moffo.

1941 se je rodil poljski filmski režiser Krzysztof Kieślowski. Njegovi najbolj znani filmi so Dekalog, Kratki film o ubijanju in trilogija Modra, Rdeča in Bela.

1957 je umrl angleški pisatelj Malcolm Lowry.

1960 je umrl hrvaški skladatelj Ivan Matetić Ronjgov.

2001 je umrl ameriški filmski igralec Jack Uhler Lemmon III.

2001 je umrla finska pisateljica Tove Marika Jansson.