Širša javnost ga pozna po znamenitem Boleru. Foto:
Širša javnost ga pozna po znamenitem Boleru. Foto:
Baldassare Peruzzi: Izdaja Jezusa Kristusa
Baldassare Peruzzi je v slikarstvo in arhitekturo prenašal načela renesančne umetnosti.
Rachel Weisz
Rachel Weisz je samo dva dni pred svojim 35. rojstnim dnevom prejela oskarja za najboljšo igralko v stranski vlogi. Foto: EPA
Peter Sellers v filmu Dr. Strangelove
Stanley Kubrick je odlično sodeloval z igralcem Petrom Sellersom. Foto: EPA

se je rodil Maurice Ravel, ki je bil poleg Clauda Debussyja najpomembnejši francoski skladatelj 20. stoletja.

Napisal je številne klavirske skladbe, skladbe za godalni kvartet, klavirski trio, najbolj znane pa so Španska rapsodija, baleti Dafnis in Hloa, Valček, Čarobna beseda in Bolero, opera Španska ura in orkestracija Slik z razstave Musorgskega.

Maurice Ravel je umrl 28. decembra 1937 v Parizu.

1481 se je rodil italijanski arhitekt in slikar Baldassare Peruzzi.

1678 se je rodil italijanski arhitekt Filippo Juvara.

1715 se je rodil nemški pesnik Ewald Christian von Kleist.

1830 je bila v Zagrebu ustanovljena Matica ilirska, najstarejše hrvaško knjižno društvo.

1861 se je na Verdu pri Vrhniki rodil slovenski slikar Jožef Petkovšek. Študiral je v Benetkah, Münchnu in Parizu. Ohranjenih je zelo malo njegovih del, veliko pa jih je sam uničil. Ustvarjal je krajine, portrete, tihožitja, osrednje delo pa predstavlja avtobiografska slika Doma. Petkovšek velja za vodilnega predstavnika slovenskega realizma. Ko se je vrnil iz šol, je duševno zbolel in večino časa preživel med psihiatrično bolnišnico in domom. V München je nazadnje potoval leta 1882, potem pa je do smrti ostal v bolnišnici. Umrl je 22. aprila leta 1898.

1875 se je v Solkanu rodil slovenski lutkar, slikar, scenograf, kostumograf in fotograf Milan Klemenčič. Leta 1919 je bil imenovan za vodjo Slovenskega marionetnega gledališča, ki je delovalo do leta 1924, k lutkarstvu pa se je vrnil znova čez dvanajst let in dosegel velik uspeh s predstavo O doktorju Faustu, ki jo je uprizarjal še po vojni. Je začetnik in utemeljitelj slovenskega lutkarstva, ki mu je dodal tudi umetniško likovno razsežnost. Umrl je 5. februarja 1957 v Ljubljani.

1880 se je v Veliki vasi v Ziljski dolini rodil slovenski literarni zgodovinar in etnolog Ivan Grafenauer. Bil je upravnik Inštituta za slovensko narodopisje, od leta 1940 je bil izredni, nato pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Napisal je mnogo razprav, najbolj pa izstopata delo Kratka zgodovina slovenskega slovstva in monografija Valentin Vodnik - pesnik. Umrl je 29. decembra 1964 v Ljubljani.

1908 se je rodila italijanska filmska igralka Anna Magnani.

1924 se je rodil japonski pisatelj Kobo Abe.

1931 je umrl nizozemski slikar in pesnik Christian Emil Marie Küpper, bolj znan kot Theo van Doesburg.

1950 se je rodila portoriška pevka in plesalka Iris Chacon.

1956 se je rodil ameriški igralec Bryan Cranston.

1958 je v Ljubljani umrla slovenska pesnica in prevajalka Lili Novy. Najbolj znana je predvsem po prevodih pesmi Franceta Prešerna v nemščino. Svoje najizrazitejše pesmi je uredila v zbirko Temna vrata, posmrtno pa je izšel izbor iz zapuščine Oboki. Pisala je tudi za otroke.

1971 se je rodila angleška igralka Rachel Weisz.

1974 je umrl italijanski pevec in igralec Alberto Rabagliati.

1999 je zaradi srčnega napada v spanju umrl ameriški filmski režiser Stanley Kubrick. Njegovi najbolj znani filmi so: Peklenska pomaranča, Odiseja v vesolju in Dr. Stranglove.

2004 je za posledicami srčnega napada umrl ameriški igralec Paul Winfield.