Stanley Kubrick je med drugim posnel filma Odiseja v vesolju in Peklenska pomaranča. Foto: EPA
Stanley Kubrick je med drugim posnel filma Odiseja v vesolju in Peklenska pomaranča. Foto: EPA
George Bernard Shaw je bil mojster duhovitih dram z družbeno-političnim sporočilom.
Kevin Spacey je s svojo igro močno zaznamoval hollywoodski film zadnjega desetletja. Foto: EPA

se je v New Yorku rodil ameriški filmski režiser Stanley Kubrick.

Bil je mojster refleksivnega sloga z gibljivo razkrinkavajočo kamero. Med njegovimi najuspešnejšimi filmi so Morilčev poljub, ki ga je posnel leta 1955, preostali filmi so Rop brez plena, Steze slave, Doktor Strangelove, leta 1968 pa je posnel 2001: Odisejo v vesolju in nato leta 1971 Peklensko pomarančo. Umrl je 7. marca 1999.

Kubrick je večino svojega ustvarjalnega obdobja preživel v Angliji. Znan je bil po že kar dlakocepskem izbiranju tematik za svoje filme ter počasnem in natančnem delu. Snemal je filme v najrazličnejših žanrih in slovel po tehničnem perfekcionizmu. Zagrizeno je varoval svojo zasebnost in tudi ni želel razkrivati ozadja nastajanja filmov. Požvižgal se je na omejitve hollywoodskega sistema, uspelo mu je obdržati skoraj popoln umetniški nadzor nad filmi.

Kubrick velja za enega najbolj priznanih, najinovativnejših in najvplivnejših filmarjev v zgodovini.

1782 se je rodil irski pianist in skladatelj John Field.

1856 se je rodil angleško-irski dramatik George Bernard Shaw. Za svoje delo je leta 1925 prejel Nobelovo nagrado. Njegove drame so polne duhovitosti, je zagovornik družbenih reform.

1885 se je rodil francoski pisatelj Émile Salomon Wilhelm Herzog, bolj znan kot André Maurois.

1894 se je rodil angleški pisatelj Aldous Leonard Huxley.

1894 se je v Domžalah rodil slovenski kipar Peter Loboda. Po šolanju na obrtni šoli v Ljubljani je študiral na akademiji v Zagrebu in tam končal specialko pri Ivanu Meštroviću. Leta 1948 je postal docent na ljubljanski Akademiji za upodabljajočo umetnost.

Oblikoval je v lesu, kamnu in bronu in se občasno posvečal medaljerstvu v slonovini, slikanju v olju in temperi ter risanju. Po drugi svetovni vojni je sodeloval s Smerdujem pri delu za ljubljanski spomenik Ilegalec in Franceta Prešerna v Kranju. Umrl je 29. februarja 1952 v Ljubljani.

1934 je umrl slovenski pesnik in vojskovodja Rudolf Maister.

1943 se je rodil angleški glasbenik rocka, ustanovitelj in pevec skupine The Rolling Stones sir Michael Philip "Mick" Jagger.

1959 se je rodil ameriški filmski igralec Kevin Spacey.

1964 se je rodila ameriška filmska igralka Sandra Annette Bullock.

1969 je umrl ameriški skladatelj Frank Loesser.

1971 je umrla ameriška fotografinja Diane Arbus.