Winono Ryder so povezovali z več slavnimi igralci in pevci. V začetku 90. let je bila nekaj časa zaročena z Johnnyjem Deppom. Foto: EPA
Winono Ryder so povezovali z več slavnimi igralci in pevci. V začetku 90. let je bila nekaj časa zaročena z Johnnyjem Deppom. Foto: EPA
Mozart
Mozartovo opero Don Giovanni so prvič izvedli leta 1787.
Don Giovanni
Don Giovanni je ena najpogosteje uprizorjenih oper. Foto: EPA
Asteriks in Obeliks
Stripovska junaka sta se prvič pojavila leta 1959. Foto: RTV SLO

Prvo pomembno vlogo je dobila v filmu Tima Burtona Beetlejuice (1988), s katero si je pridobila naklonjenost kritikov in občinstva. Naslednji zadetek v polno je bila vloga v kultnem filmu Heathers (1989), satiri na temo težavnega najstniškega življenja. Ryderjeva pa je za vlogo v Času nedolžnosti (1993) dobila zlati globus za najboljšo stransko vlogo in bila nominirana za oskarja.

Leta 2000 je Winona dobila svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih, leto kasneje pa se je po tem, ko so jo zasačili med krajo v trgovini, umaknila s filmskih platen. Vrnila se je z vlogo v znanstvenofantastičnem filmu Scanner Darkly Richarda Linklaterja leta 2006.

1787 je bila v Pragi praizvedba Mozartove opere Don Giovanni.

Mozartova opera Don Giovanni, za katero je libreto napisal Italijan Lorenzo da Ponte, je le ena od oper, ki govorijo o legendarnem ljubimcu Don Juanu. Mozartova opera v dveh dejanjih seveda velja za najboljšo med vsemi. Don Giovanni velja tudi za eno najboljših Mozartovih del, v času nastanka pa so jo označili s terminom dramma giocoso oziroma igriva drama. S tem izrazom so označevali opere ali dramska dela, ki niso bila niti popolne komedije niti popolne tragedije.

Don Giovanni je večkrat vzbudil zanimanje mislecev, ki se prvenstveno niso ukvarjali z glasbo. Eksistencialni filozof Kierkegaard je to Mozartovo delo razglasil za največjo umetnino vseh časov, številni pa so razmišljali o koncu opere, ko se Don Giovanni noče pokesati za svoja dejanja. Zanimivo poglavje v zgodbi o Don Giovanniju je že sam krst opere. Mozartu je namreč celotno partituro uspelo napisati le en dan pred praizvedbo.

1882 se je rodil francoski pisatelj in dramatik Hipolyte Jean Giraudoux. Znana je njegova drama Trojanske vojne ne bo pa Elektra in Ondine.

1888 se je v Mariboru rodil slovenski pisatelj Stanko Majcen. Objavljal je strokovne članke o razliki med policijsko in pravno državo. Majcnovo literarno delo je nastajalo v dveh obdobjih, in sicer od 1905 do 1924 in od 1942 do 1956. Veliko njegovih del je ostalo v rokopisu. Znana so njegova dela Brez sveče, Ženin na Mlaki, Bogar Meho in Marija ter Življenjepis Svete Terezije Jezusove.

1899 se je rodil ruski igralec Akim Tamiroff.

1921 se je rodil ameriški risar stripov Bill Mauldin.

1935 se je rodil japonski režiser risanih filmov Takahata Isao.

1938 se je rodil izraelski risar stripov, filmski režiser in videoproducent Ralph Bakshi.

1947 se je rodil ameriški igralec Richard Dreyfuss.

1957 je umrl ameriški filmski producent Louis B. Mayer.

1959 sta se v tedniku Pilote prvič pojavila stripovska junaka Asteriks in Obeliks.