Dogodek poteka v sklopu rojstnega dne Alme Karlin in bo zajemal vodenje, tematske poti, literarno ekskurzijo ter pripovedovanje in branje na prostem, tematsko vezano na izbrane lokacije, ki so povezane s svetovno popotnico.

S parkirišča pri Kulturnem centru Laško so se udeleženci zjutraj podali na vodeni ogled Laškega. Po krajšem premoru so se peš odpravili do cerkve sv. Mihaela nad Laškim, pohod nadaljevali do Kuretnega in cerkve sv. Krištofa, potem pa so se spustili nazaj v Laško, so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Celje.

Laško so si ogledali v spremstvu lokalnega turističnega vodnika, na pohodu pa jih je spremljal planinski vodnik ter Alenka Hren Medved in Jerneja Jezernik, ki sta prevzeli vsebinski del prireditve. Na izbranih lokacijah, ki so tematsko povezane s pisateljico, sta brali odlomke iz knjig Alme M. Karlin.

Pohod je trajal pet ur, z zaključkom v hotelu Špica. Založba Alma bo vsem udeležencem podarila knjigo iz serije Z Almo v svet.

Namen dogodka je spodbuditi zdrav življenjski slog in razvoj nasploh. Dogodek ima prav tako tudi vlogo kakovostnega preživljanja prostega časa in sprostitve, oblikovanja ustvarjalne osebnosti ter razvijanja pozitivnega odnosa do gibanja, ki je namenjeno ljudem z različnimi interesi in potrebami ter ima na ta način tudi rehabilitacijski oziroma terapevtski učinek.

Po drugi strani si s prireditvijo prizadevajo okrepiti zavedanje o knjigi kot vrednoti, ki nam omogoča, da bolje mislimo in se lažje vživljamo v druge ljudi, torej, da bolje razumemo sebe in svet okoli sebe, ter da nam lahko naložba v knjigo oziroma v znanje izboljša kakovost življenja.

Pri promociji in izvedbi letošnje prireditve sodeluje več organizacij ter posameznikov iz Celja in Laškega. Zavod Jnana Bhaki Prada Trust in Jerneja Jezernik sta idejni vodji in glavna organizatorja prireditve. Pri promociji in izvedbi prireditve sodelujejo še Osrednja knjižnica Celje, Zavod Celeia Celje, STIK Laško in Planinsko društvo Laško.