Predsednica ameriške filmske akademije Cheryl Boone Isaacs se je odzvala na kritike, da med letošnjimi nominiranci prevladujejo belopolti moški. Foto: EPA
Predsednica ameriške filmske akademije Cheryl Boone Isaacs se je odzvala na kritike, da med letošnjimi nominiranci prevladujejo belopolti moški. Foto: EPA
Zmagovalci letošnjih oskarjev bodo znani 22. februarja. Foto: EPA

Četrtkova razglasitev oskarjevskih nominirancev je dvignila veliko prahu, ko se je izkazalo, da so med 20 tekmovalci v glavnih igralskih kategorijah sami belopolti igralci in igralke, med nominiranci za najboljšega režiserja ali scenarista ni nobene ženske, prav tako pa ni v ospredju nobenega filma z glavnim ženskim likom.

Glavno ost kritike so številni filmski poznavalci in tudi gledalci usmerili proti akademiji. A kot je zdaj v odzivu dejala njena predsednica, je ponosna na nominirance, hkrati pa je dodala, da si akademija prizadeva za večjo raznolikost, poroča BBC. Po besedah Boone Isaacsove, sicer prve afro-ameriške predsednice akademije, je organizacija "zavezana iskanju različnih glasov in mnenj."

Po njenih besedah so si v zadnjih dveh letih v akademiji bolj kot kdaj koli prej prizadevali za bolj raznoliko in inkluzivno članstvo, tudi s tem, da so medse sprejeli nove člane, ki prihajajo iz različnih okolij.

Spregledana Selma?
Med filmi, ki so bili po mnenju nekaterih najbolj spregledani, je biografski film Selma o Martinu Luthru Kingu režiserke Ave DuVernay. Filmskega legendarnega borca za človekove pravice je odigral David Oyelowo, ki pa ga je akademija, tako kot režiserko, pri nominacijah izpustila. Če bi akademija nominirala DuVernayjevo, bi bila prva temnopolta režiserka, ki se poteguje za najbolj želeno filmsko nagrado. Isaascsova je to komentirala z dejstvom, da je film nominiran v kategoriji najboljši film.

Poziv akademija, naj tudi industrija razmišlja raznoliko
Ob tem je dejala tudi, da si bo sicer akademija še naprej prizadevala za raznolikost pri nominacijah, vendar pa opozorila, da mora enako razmišljanje veljati tudi v sami filmski industirji. "Upamo, da bo tudi filmska industrija naredila korake k večji raznolikosti."

Pri nominacijah je postopek znotraj akademije takšen, da posamezne sekcije akademije izbirajo svoje nominirance v svojih sekcijah, o zmagovalcih, ti bodo letos znani 22. februarja, pa potem v vsaki kategoriji posebej odloča vseh 7000 članov akademije.

Kot je znano, imata največ nominacij filma Birdman in Grand Budapest Hotel, ki sta prejela po devet nominacij. Več o nominacijah si preberite tukaj.