Kip Sekhemke, kraljevega sodnika, katerega prodaja je razburila Egipt. Foto: Christie's
Kip Sekhemke, kraljevega sodnika, katerega prodaja je razburila Egipt. Foto: Christie's

76 centimetrov visok kip je dal v prodajo mestni svet v Northamptonu, ki mu je bil kip podarjen leta 1880. Že pred dražbo je proti njej protestiral egiptovski veleposlanik v Veliki Britaniji Ahsraf Elkholy, ki je prodajo označil kot zlorabo egiptovske arheologije in kulturne lastnine, poroča BBC. "Naše nasprotovanje temelji na osnovnem načelu: kako lahko muzej proda del svoje zbirke, če naj bi bil ta na ogled splošni javnosti?" Veleposlanik je izrazil bojazen, da utegne dragoceni kip, na kateri je upodobljen sedeči Sekhemka pri branju, končati v zasebni zbirki.

"Muzej ne bi smel biti trgovina. Sekhemka pripada Egiptu in če ga svet v Northamptonu ne želi, potem ga naj vrne nazaj. Ni etnično, da bo kip prodan za dobiček, to je nesprejemljivo," je bil oster Elkholy in ob tem izrazil prepričanje, da bi se moral svet posvetovati z egiptovsko vlado.

Kdo je kupil kip, še ni znano
Dražbena hiša Christie's, ki je organizirala dražbo kipa, je napovedala, da bo informacije o novem lastniku razkrila naknadno. Pred njenim poslopjem so se pred dražbo zbrali številni protestniki, ki so zahtevali, da se kip vrne v Egipt.

Zaradi prodaje dragocenega kipa utegne Northampton izgubiti muzejsko akreditacijo, kar pomeni, da bo ob številne vire financiranja muzejske dejavnosti. Predsednik sveta David Mackintosh je te navedbe zavrnil rekoč, da ne vidi razloga za izgubo akreditacije, ob tem pa je navedel tudi podatek, da kip ni bil na ogled zadnja štiri leta in da v tem času ni nihče izrazil želje, da bi ga videl. "Radi bi razširili naš muzej, zato pa potrebujemo denar," je upravičil prodajo kipa, ki je bil v mestni lasti več kot 100 let.