Sedanji lastnik, ki želi ostati anonimen, ju je prvič pokazal širši javnosti letos v Madridu. Foto:
Sedanji lastnik, ki želi ostati anonimen, ju je prvič pokazal širši javnosti letos v Madridu. Foto:

Boginja Flora bo v svojih dveh utelešenjih na ogled do 15. februarja prihodnje leto. Portreta Flora in Flora meretrix je Arcimboldo (1526-1593) naslikal v zadnjih letih svojega življenja in ju podaril cesarju Rudolfu II. v zahvalo za 25-letno službo dvornega slikarja, ki mu jo je monarh odmeril.

Neznani dobrotnik
Deli sta bili 400 let skriti pred javnostjo, saj sta iz Rudolfove zbirke v Pragi kot vojni izkupiček prišli v Stockholm. Nato so sledila stoletja menjav iz rok enega zasebnega lastnika v last drugega. Sedanji lastnik, ki želi ostati anonimen, ju je prvič pokazal širši javnosti letos v Madridu.

Prvi portret iz leta 1589 predstavlja Floro kot nimfo in boginjo, ki je pri pesnikih tistega časa sprožila pravi val navdušenja in jim služila kot muza. Drugi portret predstavlja Floro v erotični luči, saj po njeni razgaljeni dojki kot simbol čutnosti leze mravlja. Prvi je sestavljen iz samih rož, v drugem pa se skrivajo tudi žuželke in plazilci. Njeni zlati lasje so oblikovani iz lovk hobotnice.

Italijanski slikar Giuseppe Arcimboldo je poznan po svojih nenavadnih portretih, sestavljenih iz rož, sadja, živali ter celo iz kuhinjskih pripomočkov in knjig.

Javnosti najbolj znane so gotovo Arcimboldove serije letnih časov in naravnih elementov. V Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju so v stalni zbirki na ogled štiri njegova dela: Poletje in Zima ter Ogenj in Voda. Arcimboldo je pogosto sedel v botaničnih in živalskih vrtovih v Pragi in na Dunaju ter slikal redke vrste iz narave.