Ferrarijev vrt je grajen v terasah, s čimer posnema ureditev Štanjela in se staplja z okoliško pokrajino. Foto: MMC RTV SLO
Ferrarijev vrt je grajen v terasah, s čimer posnema ureditev Štanjela in se staplja z okoliško pokrajino. Foto: MMC RTV SLO

Vzdrževalna dela bo na Ferrarijevem vrtu še naprej opravljala pooblaščena služba, za zahtevnejša dela pa bodo pridobili zunanje izvajalce. Strokovno bo nad deli v Ferrarijevem vrtu skrbela zaposlena agronomka na komenski občini.
Vrsta vzdrževalnih del bo potrebna tudi pri posameznih objektih znotraj vrta, kot so ribnik, balinišče in stopnišče, kar pa po besedah župana Danijela Božiča ne bo šlo čez noč, ampak postopno. Prav tako bo treba pripraviti tudi dokumentacijo za ta vzdrževalna dela, še dodaja. Kdaj bo celoten Ferrarijev vrt znova tak kot pred leti, je težko napovedati, pravi Božič, saj predvsem rastline za obnovo potrebujejo več let.
Kompleks vile Ferrari z vrtom, ki je v dvajsetih in tridesetih letih nastajal pod vodstvom arhitekta Maksa Fabianija, je najpomembnejša parkovna ureditev iz časa med obema vojnama pri nas. Lastnik je bil Fabianijev svak Enrico Ferrari, ki je odkupil večino stavb v stavbnem nizu nad parkom.
Stapljanje s terasasto okoliško pokrajino
Unikatno zasnovan vrt je grajen v terasah, s čimer posnema ureditev Štanjela in se staplja z okoliško pokrajino. Poleg zelenjavnih in cvetličnih gred, različnih rastlin in dreves, pergole, balinišča, razgledišča in paviljona je posebnost parka bazen, ki se je napajal z vodo iz posebej zasnovanega vodovodnega sistema, ki je zbiral meteorno vodo štanjelskega griča.