Branimir Tuma je odprl vrata tujim ustvarjalcem. Foto: Arhiv in knjižnica dr. Henrika Tume, Raziskovalna postaja ZRC SAZU, Nova Gorica.
Branimir Tuma je odprl vrata tujim ustvarjalcem. Foto: Arhiv in knjižnica dr. Henrika Tume, Raziskovalna postaja ZRC SAZU, Nova Gorica.
false
Film je nastal v produkciji Dokumentarnega programa TV Slovenija, in sicer v okviru serije Pozabljeni. Na fotografiji družina Branimirja Tume. Foto: Arhiv in knjižnica dr. Henrika Tume, Raziskovalna postaja ZRC SAZU, Nova Gorica.

50-minutni film, pod katerega se podpisuje Radovan Čok, bo drevi predpremierno na ogled v letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi.

Tuma (1904-1991) je po 2. svetovni vojni, ko so bile ustvarjalne možnosti za filmarje zelo omejene, možnost za rešitev teh težav videl v koprodukcijah in ponujanju storitev tujim producentom. Eden izmed teh je bil František Čap, ki se je podpisal pod večno Vesno, poleg njega pa je Tuma, ki je prihajal iz zelo podjetne družine, pripeljal še številne tuje ustvarjalce, hkrati pa skrbel za čim večji angažma domačih avtorjev. Med njegovim vodenjem, upokojil se je leta 1964, se je obseg dela Triglav filma kar potrojil.

Kot so zapisali v Kinoteki, je imel Tuma vse, kar je potrebno za razvojno vodenje dejavnosti, ki je strmela k širitvi domače filmske produkcije: vizijo, ljubezen in strast. Imel je visoke standarde, velika pričakovanja, zavedal se je, da je za vsak premik treba vlagati v kadre in izobraževanje ter tudi v tehnično infrastrukturo.

V času njegovega vodenja Triglav filma so bili posneti številni filmi, ki sodijo v vrh slovenske filmske produkcije, med njimi so Svet na Kajžarju, Jara gospoda, Vesna, Trenutki odločitve, Ne čakaj na maj, Dobri stari pianino, Ples v dežju, Naš avto in Samorastniki. Poleg domačih filmov so posneli še okoli 40 koprodukcij.