Obleke so bile javnosti skrite več kot 50 let. Foto: Reuters
Obleke so bile javnosti skrite več kot 50 let. Foto: Reuters

V Modri hiši (Casa Azul) v Ciudad de Mexicu, v kateri je Kahlova živela, kmalu po njeni smrti pa je postala muzej, je na ogled razstava z angleškim naslovom Appearances Can Be Deceiving (Videz lahko vara). Slikarko prikazuje kot modno ikono, ki je bila navdih številnim modnim oblikovalcem, med drugim Jeanu Paulu Gaultierju. Na ogled je okoli 300 eksponatov, od kril, čevljev in nakita do parfumov, pa tudi njeni korzeti. Vse to je bilo skrito očem javnosti vse od slikarkine smrti leta 1954.

Razstavljenih tudi devet tradicionalnih oblačil
V eni izmed sob muzeja je razstavljenih devet tradicionalnih oblačil iz Tehuantepeca, od koder je bila doma mati Kahlove, Kahlova pa se je v njih pogosto portretirala. V oblekah in z značilno pričesko je umetnica pozornost gledalca preusmerjala na svoj obraz in ozek pas, odvračala pa od poškodovanih nog, pojasnjuje kuratorica razstave Circe Henestrosa. Rdeči čevelj na nožni protezi, ki jo je Kahlova nosila, potem ko so ji amputirali nogo, pa priča o tem, da je kljub neznosnim bolečinam, ki so jo pestile, vselej poskrbela za svoj videz. Čeprav je bilo njeno zasebno življenje polno telesnega trpljenja, je uporabljala oblačila, da bi izrazila, česar njeno telo ni moglo.

Čas za obisk še vse leto
"Fridin slog je bil eklektičen. Rada je kombinirala barve in različne materiale na podlagi tega, kako je bila razpoložena," je dodala direktorica muzeja Hilda Trujillo.

V Modri hiši so razstavo pripravljali kar osem let, saj so morali oblačila, preden so jih predstavili javnosti, restavrirati. Priložnost za obisk je še vse leto, do 22. novembra 2013.