Rivera in Kahlo sta ključni osebnosti mehiške kulture in svetovno znana slikarja, ki sta bila tudi poročena, znana pa sta bila tudi po politični angažiranosti. Foto: EPA
Rivera in Kahlo sta ključni osebnosti mehiške kulture in svetovno znana slikarja, ki sta bila tudi poročena, znana pa sta bila tudi po politični angažiranosti. Foto: EPA
Razstava oblačil in modnih dodatkov Fride Kahlo
Muzej je spoštoval zahtevo Diega Rivere, da se ohranijo Fridina oblačila pod ključem za pol stoletja po tem, ko je umrla leta 1954, saj je želel ohraniti elemente in jih zaščititi pred ljudmi, ki morda ne bi zanje skrbeli pravilno. Foto: Reuters

Kustosi v muzeju Fride Kahlo, znan tudi kot Modra hiša (La Casa Azul), so v Ciudad de Mexicu leta 2004 začeli pripravo razstave v čast Fridi Kahlo.

Po letih iskanja in zbiranja oblačil slavne slikarke jim je uspelo zbrati okoli 300 oblek, kopalnih plaščev in različnih dodatkov ter fotografij, obiskovalci muzeja pa si bodo lahko ogledali le 22 kosov iz edinstvene kolekcije Fride Kahlo, zaradi katere je postala modna ikona.

Razstava raziskuje Fridino navdušenje nad avtohtonimi Mehičankami in njeno ljubezen nad etničnimi vzorci, vezeninami, cvetličnimi naglavnimi okrasi in bogato okrašenim srebrnim nakitom, takšno pa so slikarko ravno prikazali na naslovnici ameriškega Voguea leta 1937.

Med drugim razstava razkriva, kakšne obleke je Frida izbirala, da bi prikrila svoje brazgotine, ki jih je pridobila v prometni nesreči. Slikarka je bila leta 1925 udeležena v hudi prometni nesreči, ko ji avtobusni drog prebodel hrbtenico in zapustil telo skozi nožnico. Čeprav je zaradi trdne in močne volje okrevala in tudi shodila, so jo vse življenje mučile hude telesne bolečine.

Poslanstvo Fride Kahlo
"Ne smemo pozabiti, da sta tako Frida kot Diego želela, da so barve, obleke in kultura mehiških žensk javne in znane," je povedal Carlos Phillips, vodja muzeja, ki kažejo dela Kahlove in Rivere ter drugih umetnikov: "Skušala sta rešiti ljudi, ki so bili pozabljeni. Mehiška družba se je začela oblačiti kot evropska družba, tradicionalna mehiška oblačila niso bila več toliko cenjena."

"Frida Kahlo je pomembna osebnost na modnem prizorišču," je izjavila Kelly Talamas, urednica Vogua za Mehiko in Latinsko Ameriko. Dodala je: "Imela je temne plati, ampak po drugi strani pa so jo navduševale barve, tekstura, ljudje in kultura v Mehiki. Mislim, da je tisto s čimer je Frida najbolj navduševala oblikovalce to, da so kosi, ki jih je ona nosila, ustvarili zgodbo."

Vogue je pozval modne oblikovalce, da ustvarijo kolekcijo oblačil, pri katerih naj jih vodi ravno Frida Kahlo. Te kose oblačil bodo razstavili skupaj z izvirniki.