prireditev bo zajela skoraj 50 slovenskih mest, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike. Foto: BoBo
prireditev bo zajela skoraj 50 slovenskih mest, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike. Foto: BoBo
Akcija je primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa tudi nekaj posebnosti: ni omejena le na eno mesto, ampak poteka po vsej državi, poleg tega je vstop brezplačen - tako kot tudi vsi spremljajoči programi in dogodki. Foto: Pokrajinski muzej Celje / Bojan Plevčak

Po besedah koordinatorke dogodka Irene Marušič bo v letošnji akciji sodelovalo 72 institucij s približno 100 lokacijami. Te bodo v soboto od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprle vrata za obiskovalce. Ponekod bodo obiskovalce omogočili le prost vstop na razstave, spet drugod pa bodo ob tem pripravili tudi delavnice, javna vodstva, projekcije in glasbeni program.


Podrobnejši program letošnje Poletne muzejske noči najdete tukaj.

Sveža odprtja razstav za to priložnost
Na Poletno muzejsko noč je načrtovanih tudi nekaj odprtij razstav; na primer v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer bodo ob obletnici začetka 1. svetovne vojne odprli razstavo z naslovom Take vojne si nismo predstavljali.

Kot je povedala Marušičeva, je dogodek namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom. Se pravi tistim, ki muzeje obiskujejo pogosto, in predvsem tistim, ki vanje zaidejo redko ali pa sploh ne. Največ sodelujočih institucij, kar 33, je iz Ljubljane, prireditev bo zajela skoraj 50 slovenskih mest, od vzhoda do zahoda, od juga do severa.

Tudi nove organizacije
Večina jih je sodelovala že v pretklih letih, nekaj pa se jih je letos pridružilo na novo, med njimi Pivovarski muzej, Kulturno društvo MoTA, Muzej Parenzana Izola, dežela kozolcev Šentrupert, Muzej Ribnica in Grad Štanjel.

Število obiskovalcev se običajno giblje med 20.000 do 25.000, lani pa so jih, tako Marušičeva, našteli kar več kot 37.000. Udeležba je najštevilčnejša v poznih večernih urah, v času, ko so vrata muzejev in galerij običajno že zaprta za obiskovalce.

Ob bok drugim muzejskim nočem
Kot je še povedala Marušičeva, je akcija v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa tudi nekaj posebnosti: "... ni omejena le na eno mesto, ampak poteka po vsej državi, poleg tega je vstop brezplačen, tako kot tudi vsi spremljajoči programi in dogodki." Lani so sicer razmišljali o uvedbi vstopnine, a so se na podlagi anket in v dogovoru s sodelujočimi institucijami, pa tudi zaradi krize odločili, da je zaenkrat ne bodo uvedli.