Poslanca Zaresa Tadej Slapnik in Franci Kek opozarjata, da je prišlo do nezakonitega prisluškovanja, za kar sumita Sovo in Sazas. Foto: MMC RTV SLO
Poslanca Zaresa Tadej Slapnik in Franci Kek opozarjata, da je prišlo do nezakonitega prisluškovanja, za kar sumita Sovo in Sazas. Foto: MMC RTV SLO

Hud problem je črni trg nezakonito pridobljenih informacij, gre za politične spopade, ekonomska izsiljevanja, itd. Kakšno vlogo imajo tukaj bivši uslužbenci Sove?

Poslanec SD-ja Dušan Kumer
komisija za nadzor obveščevalnih služb
Na seji je Sova zanikala kakršno koli povezanost z nekdanjim uslužbencem. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Mavsar

Potem ko je v javnosti odjeknila novica, da naj bi Sazas sledil in prisluškoval direktorju Urada za intelektualno lastnino Juriju Žureju, je poslanska skupina Zares zahtevala sklic nujne seje komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Poudarili so, da so zaradi sumov nezakonitih dejanj prisluškovanja in snemanja globoko zaskrbljeni.

Za Sazas naj bi vohunila Robert Lautar in Bojan Bratuša. Zadnji je nekdanji uslužbenec Sove, ki je delo izgubil zaradi ponarejenega spričevala. Predsednik komisije in poslanec SDS-a Zvonko Černač je povedal, da je posebna vladna komisija že v času prejšnje vlade na Sovi ugotovila precejšnje nepravilnosti, ki jih je potrdilo tudi Računsko sodišče. Komisija je med drugim odkrila, da je obveščevalno-varnostna služba z denarjem iz nezakonito ustanovljenega črnega fonda v znesku 11 miljonov evrov ustanovila podjetje Webs. To je bilo leta 2005 prenešeno na ženo prej omenjenega Bojana Bratuša.
"Kaj počnejo bivši uslužbenci Sove?"
Poslanec Zaresa in predlagatelj nujne seje Franci Kek je izjavil, da obstaja sum, da je Bratuša skupaj z Lautarjem za Sazas vohunil za predsednikom Urada za intelektualno lastnino Žurejem, pa tudi poslanci in drugimi ljudmi, povezanimi s pisanjem novega zakona o avtorskih pravicah. Na seji išče odgovore, koliko je slovenska varnostno-obveščevalna služba s tem povezana, kolikšna sredstva so bila, če sploh, namenjena za tovrstne zadeve. Vprašal se je tudi o stanju vseh drugih trenutno nakdanjih zaposlenih Sove, kako uporabljajo pridobljena znanja, povezave s Sovo in ali to vodi do kršitve pravic državljanov.

Poslanec SD-ja Dušan Kumer je dejal, da verjame Sovinim zagotovilom, da z Bratušo nima nikaršne povezave in da se tu pristojnost komisije konča. Želel je predvsem izpostaviti drugo vprašanje: črni trg z nezakonito pridobljenimi informacijami. Podal je predlog, naj komisija pozove pristojne organe k ostrejšemu ukrepanju na tem področju.
Černač: Dvomim o razlogih poslancev Zaresa za sklic seje
Predsednik komisije Černač je prejel odgovor Sove, vendar je ta pod oznako "zaupno." Iz njega je navedel le izjavo Sove, da "nima nobenih stikov z nekdanjim uslužbencev Bratušo, Lautar pa v Sovi ni bil nikoli zaposlen". Černač je zato izrazil dvom o namenu in podlagi sklica seje, saj se je, če verjamemo Sovi, prvi vzrok - povezava Sove s prisluškovanjem - izkazal za neresničnega. Zaradi prisluškovanja so že bile vložene ovadbe za sum kaznivega dejanja nezakonitega prisluškovanja in sledenja na policijo, Černač pa meni, da bi se moral krog osumljenih še razširiti, "recimo na gospoda Jožefa Školča", ter opozoril na podjetje Web - "kar pa naj prevzamejo za to pristojne institucije, policija in tožilstvo, ne pa tale komisija".

Tudi poslanec SDS-a Vinko Gorenak je bil kritičen do poslancev Zaresa. "Vi imate direktorja Urada za intelektualno lastnino Žureja, ki je član ali simpatizer stranke Zares. Na nasprotni strani je SAZAS, kjer razpolagajo z velikim denarjem. Ta denar vam je zdaj zadišal."

Zelo na kratko na zaprtem delu
Zaradi zaupne narave informacij so člani razpravo zaprli za javnost, a je zaprti del seje trajal le nekaj minut. Na zaključku je predsednik komisije dejal, da je komisija izključila povezavo Sove z domnevnim prisluškovanjem Žureju.

Hud problem je črni trg nezakonito pridobljenih informacij, gre za politične spopade, ekonomska izsiljevanja, itd. Kakšno vlogo imajo tukaj bivši uslužbenci Sove?

Poslanec SD-ja Dušan Kumer