Nova priredba TMNT je oboževalce franšize precej skrbela predvsem zato, ker ima producentske vajeti v rokah ljubitelj eksplozij Michael Bay. Foto: Paramount
Nova priredba TMNT je oboževalce franšize precej skrbela predvsem zato, ker ima producentske vajeti v rokah ljubitelj eksplozij Michael Bay. Foto: Paramount
Tviteraši so si ob kampanji dali duška. Foto: Twitter
Še pomnite? Ko so v prvi polovici 90. let otroci navijali bodisi za Donatella, Leonarda, Michelangela ali Raphaela, niso imeli v mislih velikih slikarjev, ampak "žive" poloklepnike. Prvi, takrat še črno-beli strip The Teenage Mutant Ninja Turtles je izšel maja 1984 v New Hampshiru; natiskali so trideset tisoč izvodov, ki so bili v hipu razprodani. V enem samem letu je nastala animirana televizijska serija, v naslednjih devetih letih pa so ji sledili trije silno uspešni igrani celovečerci, leta 2007 pa smo dobili še animirani celovečerec Kevina Munroa, TMNT (pri nas: Ninja želve). Foto: Kolosej

V zadnjih mesecih ni manjkalo zgrešenih ali pa kar neprimernih oglaševalskih kampanj za filme; še posebej hitro so se distributerji na majavih tleh znašli, ko je šlo za zgodovinsko dramo 12 let suženj. Spomnimo se samo, kako so Italijani film oglaševali s plakatom, na katerem je bil praktično samo Brad Pitt (ki ima v filmu v resnici zelo majhno vlogo), ali pa kako je britanska veleblagovnica Sainsbury's v eni od svojih trgovin nekaj lutk oblekla "v suženjskem slogu" in tako oglaševala DVD-izdajo filma.

Vseeno se zdi tokratna oglaševalska polomija še večji in očitnejši lapsus. Na plakatu za Teenage Mutant Ninja Turtles namreč vidimo vse štiri želvje bojevnike, kako skačejo z gorečega nebotičnika. Glede na to, da je dogajanje postavljeno v New York, bi se verjetno tako ali tako kdo ob oglas spotaknil, potem pa so na dno plakata z odebeljenimi črkami napisali še dan premiere, 11. september, in vzporednice so verjetno nezgrešljive.

Twitter se je seveda nemudoma odzval. "Kdaj izide? Aha, 11. septembra. Resno, poster je čisto v redu, sploh ne vem, na kaj bi me lahko spominjal," je tvitnil eden od zajedljivežev. Pri Paramountu so tvit umaknili po nekaj minutah.

Napako so hitro priznali
Naslednji dan je sledilo tudi opravičilo. "Iskreno žal nam je, da smo uporabili prav to sliko za oglaševanje avstralske premiere, ki bo 11. septembra," so zapisali v izjavi za javnost. "Sopostavitev te slike in datuma je bila napaka. Nikogar nismo hoteli užaliti, zato jo nemudoma umikamo iz obtoka."

Pri nas že 14. avgusta
Ninja želve, ki jih režira Jonathan Liebesman (Michael Bay pri projektu sodeluje kot producent), bodo ameriško premiero doživele 8. avgusta, v slovenske kinematografe pa prihajajo 14. avgusta.

Posodobljena, nadgrajena podoba borilne želve je videti veliko bolj trdoživo kot vse dosedanje različice junakov, ki so odraščali med radioaktivnimi odplakami v kanalizaciji in jih je vzgojila podgana; eden od slikovitejših komentatorjev je nove TMNT opisal kot "skrotum, ki je zadnjih 300 letov živel v odtočnem jašku".

Prijateljico želv April O'Neil bo igrala Megan Fox, William Fichtner bo antagonist Shredder, pod zeleno kožo in mišicami pa se skrivajo Alan Ritchson (Raphael), Noel Fisher (Michelangelo), Jeremy Howard (Donatello) in Pete Ploszek (Leonardo). Njihov podganji mentor Splinter je Danny Woodburn, v stranskih vlogah pa bomo ujeli celo Willa Arnetta in Whoopi Goldberg.