Na območju Medvod so odkrili predvsem dele nekdanjih lesenih objektov, dele lončenine in precej dolgo tlakovano pot. Foto: Rok Klasinc/Skupina Stik
Na območju Medvod so odkrili predvsem dele nekdanjih lesenih objektov, dele lončenine in precej dolgo tlakovano pot. Foto: Rok Klasinc/Skupina Stik
false
Del tlakovane poti. Foto: Rok Klasinc/Skupina Stik

"Cel plato je, kot kaže, bila neka velika razložena naselbina. Sodeč po materialu gre za obdobje srednje bronaste dobe oz. za prehod v mlajšo dobo, kar je okoli 1400-1600 let pred našim štetjem," pravi direktor arheološke skupine Stik Rok Klasinc.

Odkrili so predvsem dele nekdanjih lesenih objektov, črepinje lončenega posodja in precej dolgo tlakovano pot. "Meter široka steza, tlakovana s prodniki, sledili so ji okoli 100 metrov, v smeri sever-jug je šla," pojasnjuje Klasinc. Številne najdbe lončenine in lepo ohranjen vijček (predilno vretence) ter še drugi odkriti ostanki kažejo na naselbinski značaj prazgodovinskega kraja. Kot so na spletni strani zapisali člani skupine Stik, lahko ostaline navežemo na leta 2007 raziskano naselbino. Takrat so arheologi na mnogo večji površini raziskali več lesenih ostavb, grajenih v stojkasti tehniki, s tlakovanji, ognjišči, odpadnimi jamami in številnimi arheološkimi najdbami.

S tem pa odkrivanje prazgodovine na območju Medvod ni končano. Kmalu bodo začeli opravljati arheološke raziskave tudi pri vrtcu na Svetju, kjer bodo gradili novo kuhinjo. "Manjšo sondo smo tam že naredili in potrdili, da se naselbina, ki jo raziskujemo od leta 2007, širi povsod. Tam bodo potrebna neka manjša izkopavanja v začetku prihodnjega leta, na območju približno 100 kvadratnih metrov," je še pojasnil Klasinc.

Nedaleč stran, na območju Smlednika, so odkrili nekoliko mlajše železnodobno območje naselitve. In če k temu dodamo še precej starejše naselje na ljubljanski Špici, vidimo, da je bilo območje ljubljanske kotline od nekdaj ne le poseljeno, ampak celo urbano urejeno.