Newyorška Metropolitanska opera (desno) pripravlja opero za dojenčke, s katero želijo navduševati novo občinstvo za opero od malega, Foto: EPA
Newyorška Metropolitanska opera (desno) pripravlja opero za dojenčke, s katero želijo navduševati novo občinstvo za opero od malega, Foto: EPA
V vlogi režiserja najdemo Phelima McDermotta (na fotografiji), ki ravno ta mesec v Metu režira karnevalsko produkcijo Mozartove Così Fan Tutte. Foto: EPA

Znamenita operna hiša na Manhattnu, na kratko poimenovana Met, bo občinstvu ponudila deset brezplačnih opernih dogodkov, zbranih pod imenom BambinO. Namenjeni bodo dojenčkom, starim med šestimi in osemnajstimi meseci, poroča The New York Times.

"Naša brezkončna naloga je, da gradimo operno občinstvo za prihodnost. Odločili smo se, da začnemo navduševati mlado občinstvo že od najzgodnejših začetkov," je ob najavi dogodka povedal Peter Gelb, generalni direktor Meta.

Zgodba o ptici, jajcu in piščancu
Najmlajše bodo za opero poskusili navdušiti s 40-minutnimi predstavami, v katerih bodo nastopili štirje umetniki, dva od njih bosta pela, dva pa igrala na glasbila. Opera pripoveduje zgodbo o ptici, jajcu in piščancu. Napisal jo je Lliam Paterson, producirali pa Škotska narodna opera, gledališka skupina Improbable in mednarodni festival v Manchestru. V vlogi režiserja najdemo Phelima McDermotta, ki ravno ta mesec v Metu režira karnevalsko produkcijo Mozartove Così Fan Tutte.

Lansko poletje je opera BambinO premiero doživela v Veliki Britaniji, kjer je bila povsem razprodana, dobila pa je tudi zelo dobre kritike. Za tem so jih povabili še v Pariz, zdaj pa še v New York.

Občinstvo bo sestavljalo 25 dojenčkov, ki bodo sedeli v naročjih svojih staršev ali drugih skrbnikov. Metova izobraževalna ekipa bo obenem delala še z raziskovalci za razvoj otroka in glasbeno izobraževanje v zgodnjem otroštvu iz Univerze Columbia.

S predstavo bodo končali sezono, v kateri so se v medijih pojavljali predvsem zaradi prekinitve sodelovanja z dolgoletnim umetniškim direktorjem in dirigentom, lani upokojenim Jamesom Levinom, potem ko se je ta znašel v preiskavi zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju. Levine je nato svoje nekdanje delodajalce tožil zaradi kršitve pogodbe in obrekovanja.