Maja Hodošček je žirijo prepričala z delom Promised land, v katerem odpira problematiko diskriminacije na trgu dela, ki jo posebej občutijo migrantski delavci. Foto: MMC RTV SLO
Maja Hodošček je žirijo prepričala z delom Promised land, v katerem odpira problematiko diskriminacije na trgu dela, ki jo posebej občutijo migrantski delavci. Foto: MMC RTV SLO
Nagrada OHO
Dela letošnjih nominirancev Matije Brumna, Mita Gegiča, Velija Silverja in nagrajenke Maje Hodošček bodo v Mestni galeriji 2 na ogled do 13. maja. Foto: Center in Galerija P74
Razstava nominirancev skupine OHO

Nagrajenka je mednarodno žirijo prepričala z neposrednostjo in jasnostjo svojega novega videodela. "Majo Hodošček in njeno videodelo Promised land odlikujeta prepričljivost in širina prijemov pri obravnavi aktualnih družbenih tem," je zapisala žirija.
Dobitnico osrednje nagrade za mlade vizualne umetnice in umetnike v Sloveniji so izbirali kustosinja in umetnostna zgodovinarka s SCCA Zagreb Janka Vukmir, kustosinja Bojana Piškur, intermedijska in vizualna umetnica Polonca Lovšin, oblikovalec Ajdin Bašič in kustos Božidar Zrinski. Za nagrado OHO so bili nominirani še Matija Brumen, Mito Gegič in Veli Silver, katerih nova oziroma še nerazstavljena dela so ob tej priložnosti postavili na ogled.

Žirija je v svoji obrazložitvi opozorila na veliko izenačenost nominirancev. Nagrajenki nagrada prinaša potovanje na šesttedensko umetniško rezidenco v ateljeje ISCP v New Yorku, sponzor ji bo zagotovil odkup vizualnega dela, glavni organizator pa samostojno razstavo v Ljubljani. Nagrado je Hodoščkovi podelil član častnega odbora Nagrade skupine OHO Marko Pogačnik, za glasbeni uvod v podelitev pa je poskrbela skupina LOLITA (mezzo) Libre.
Diskriminacija na trgu dela
Maja Hodošček se je rodila leta 1984 v Celju. Umetnica se v svoji umetniški produkciji dotika predvsem procesov in stanja v družbi - od kritike vrednot sodobne potrošniške kulture, vprašanja družbenega nadzora in usmerjanja, ki iz javne sfere vedno bolj prehaja tudi v zasebno sfero, do vprašanja vloge žensk v sodobnih družbenih strukturah.
V projektu Promised land umetnica obravnava diskriminacijo na trgu dela, ki jo še posebej občutijo migrantski delavci, ki prihajajo v EU na delo z željo po boljšem življenju. Migrantski delavci predstavljajo nevidno in izolirano delovno silo. V nagrajenem delu avtorica problematizira položaj teh delavcev znotraj sodobne družbe, njihove pravice, procese in pogoje dela ter eksistencialni položaj. Zaradi slabe informiranosti o pogojih dela, pripadajočih pravicah in nepoznavanja jezika prihaja do izkoriščanja, stigmatizacije in različnih oblik manipuliranja s strani delodajalcev.
Nagrado OHO podeljuje Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. v sodelovanju z Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, podpirajo pa jo še ISCP, New York, Evropska kulturna fondacija, Amsterdam, Mestna občina Ljubljana in ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Razstava nominirancev skupine OHO