Izjemen glasbenik z izjemno kariero: Manitas de Plata. Foto: YouTube
Izjemen glasbenik z izjemno kariero: Manitas de Plata. Foto: YouTube

Kot Ricardo Baliardo se je rodil leta 1921 v romski karavani na jugu Francije, za kitaro pa ga je navdušil njegov stric. Že pri devetih letih je obvladal glasbilo, ne da bi dejansko sploh poznal note. Zaslovel je s svojim nastopanjem na vsakoletnem romanju Romov v Saintes- Maries-de-la-Mer v pokrajini Camargue, v igranje v širši javnosti pa je privolil šele 10 let po smrtni Djanga Reinhardta, ki ga še danes številni označujejo za najboljšega romskega kitarista.

S svojo virtuoznostjo je najprej navduševal na francoski rivieri, kjer se je njegova pot prekrižala s številnimi slavnimi umetniki, med njimi Jeanom Cockteaujem, Pablom Picassom, Salvadorjem Dalijem in Brigitte Bardot. Svoj prvi album je posnel v kapelici v Arlesu leta 1963, ponovni ponatis albuma leta 1967 pa mu je utrl tudi pot do ameriškega občinstva. Od takrat je s turnejami, na katerih ga je spremljala plesalka Nina Corti, obredel in navdušil ves svet.

V svoji karieri je izdal okoli 93 albumov.

Tako raznoliko kot njegova kariera je bilo tudi njegovo zasebno življenje: nekoč je dejal, da ne ve, koliko otrok ima, menda naj bi jih bilo nekje med 24 in 28, med njimi pa naj bi jih 13 celo prepoznal. Bil je velik ljubitelj prestižnih avtomobilov in lepih žensk. Svoje premoženje je razdajal svoji razširjeni družini - ženam, otrokom, stricem, nečakom, tako da ob njegovi smrti ni ostalo veliko denarja.

.