Andy Samberg se je izkazal za korektnega voditelja, ki pa si ni dal duška s provokativnimi šalami. Foto: AP
Andy Samberg se je izkazal za korektnega voditelja, ki pa si ni dal duška s provokativnimi šalami. Foto: AP
Jon Hamm
Jon Hamm je imel letos zadnjo možnost, da dobi emmyja za najboljšo moško vlogo v Oglaševalcih - in res je nagrado tudi dobil. Na oder se je skobacal vse prej kot elegantno. Foto: AP

Podjetje Nielsen je - za zdaj še neuradno - naštelo samo 11,9 milijona Američanov, ki so v nedeljo zvečer gledali slovesnost, ki jo je v živo predvajala televizija Fox (njena naposredna konkurenca je bil NBC s športnim prenosom, Sunday Night Football, ki je imel kar 23 milijonov gledalcev.)

Podelitev emmyjev si je tako ogledalo 4 milijone Američanov manj kot lani (in najmanj v dokumentirani zgodovini). Najbolje gledana podelitev v zadnjih letih je bila predlanska: kar 17,76 milijona Američanov je spremljalo ekipi serij Sodobna družina in Kriva pota, ki sta pobrali večino nagrad.

Kljub vsemu zgodovinsko leto
Nedeljska podelitev je postregla z nekaj presenečenji, predvsem s kipcem za najboljšo serijo (Igra prestolov) in najboljšo komedijo (HBO-jeva satira na dogajanje v Beli hiši, Veep). Zgodovina se je pisala tudi s tem, da je Viola Davis (How To Get Away With Murder) postala prva temnopolta igralka v 67-letni zgodovini podelitve, ki je domov odnesla kipec za najboljšo glavno vlogo v dramski seriji.

Kdor ni gledal, je imel še srečo
In če smo se od družabnih medijev naučili česa, smo se tega, da ljudje res, res ne maraja kvarnikov (ang. spoilers). No, producentov podelitve je bilo za to očitno vseeno, ker so v nedeljsko montažo odlomkov iz serij, ki so se v zadnjem letu iztekle, natlačili cel kup prizorov, ki razkrijejo njihove končne preobrate. Za gledalce, ki še niso bili na tekočem, so tako "pokvarili" konce nadaljevank Oglaševalci, Sons of Anarchy, Nurse Jackie, Parenthood in Boardwalk Empire.

"Spodrsljaj" je omenil tudi voditelj Andy Samberg. "Dobrodošli nazaj na nagradah kvarnikov," je pripomnil po posnetku. "Očitno vsi v vseh serijah pomrejo."