V filmu, v katerem je zaigrala tudi Katarina Čas, ne manjka nazornih prizorov jemanja kokaina in spolnosti. Foto: Kolosej
V filmu, v katerem je zaigrala tudi Katarina Čas, ne manjka nazornih prizorov jemanja kokaina in spolnosti. Foto: Kolosej
Leonardo Di Caprio je zelo prepričljivo zaigral hedonista Jordana. Foto: Kolosej

Skupno bo peterica plačala štiri milijone rubljev kazni (dobrih 110.000 dolarjev). Postopek proti skupno šestim kinematografom je februarja sprožila lokalna izpostava zveznega urada za nadzor narkotikov v Novosibirsku. Kinematografom so očitali, da so s predvajanjem filmov prikazali subkulturo uživalcev mamil in idealizirali uporabo narkotikov, poroča britanski Guardian, ki se sklicuje na moskovski dnevnik Moscow Times.

Potezo oblasti v tretjem največjem ruskem mestu, ki ima 1,5 milijona prebivalcev, so ostro obsodili v zvezi ruskih gledališč in kinematografov Kinoalliance. Organizacija je v izjavi zapisala, da bi se morale oblasti osredotočiti na boj proti nezakonitim mamilom, ne pa da filmom očitajo tovrstno propagando.

Direktor zveznega urada za nadzor narkotikov Viktor Ivanov je sicer dejal, da ni izdal ukaza o postopku zoper kinematografe, ki pa so ga sprožili le v Novosibirsku. Kinematografi namreč težav s predvajanjem velike uspešnice hollywoodskega veteranskega režiserja Martina Scorseseja niso imeli nikjer drugje v Rusiji.

Zelo uspešen pohod filma po vsem svetu
Film, ki je po svetu do zdaj v blagajno prinesel okoli 390 milijonov dolarjev, je poleg velikega zaslužka ustvarjalcem in igralcem prinesel tudi številne nominacije za različne filmske nagrade. Med drugim je bil film nominiran za oskarja v petih kategorijah, med njimi Leonardo Di Caprio za glavno moško vlogo, Jonah Hill za stransko moško vlogo in Scorsese za režiserja. Film se je potegoval tudi za najprestižnejši kipec za najboljši film, ki pa ga je prejel film 12 let suženj režiserja Steva McQueena.

Lokalni izpostavi urada je pritrdilo tudi regionalno sodišče, ki je odločilo, da so kinematografi krivi propagande in idealizacije uporabe mamil. Kaznovana peterica ruskih kinematografskih verig se bo pritožila na odločitev oblasti, kot argument v svoj prid pa uporabilo dejstvo, da je rusko kulturno ministrstvo prižgalo zeleno luč za predvajanje filma na ruskih tleh.

To sicer ni bilo prvič, da so bili ustvarjalci filma deležni kritik. Hčerka moškega, vpletenega v finančne malverzacije, ki jih je potem Scorsese prenesel na velika platna, je režiserju in Di Capriu očitala poveličevanje življenjskega stila, polnega seksualnih izpadov in kokainsko obarvanih zabav. Zagovorniki pravic živali pa so pozvali k bojkotu filma zaradi živega šimpanza, ki se pojavlja v nekaterih prizorih.

V Maleziji, Nepalu in Keniji si filma sploh niso mogli ogledati
Kot piše moskovski dnevnik, pa so šli še dlje v Maleziji, Nepalu in Keniji, kjer so oblasti zaradi prikaza spolnosti, mamil in izrečenih psovk predvajanje filma v celoti prepovedali, v Indiji so morali iz filma določene prizore izrezati, v Singapurju pa so ga lahko predvajali le v nekaterih kinodvoranah.