Kultura
(5)
Danis Tanović
"Scenarij Marjana Alčevskega je čudovito napisan in resnično sem vesel, da je HBO prepoznal njegovo kakovost in mi dal priložnost, da sodelujem pri tem," je o prihajajoči seriji dejal Danis Tanović. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Danis Tanović
Dogajanje HBO-jeve televizijske serije bo postavljeno v Zagreb današnjega dne, kjer je četverico neznancev povezal nasilen dogodek. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Dodaj v

Tanović bo za HBO Europe snemal "grenko odo mestu Zagreb"

Snemanje šestdelne televizijske serije Success
14. februar 2018 ob 16:30
Zagreb - MMC RTV SLO

HBO Europe je dal zeleno luč za začetek snemanja izvirne serije v režiji Danisa Tanovića, ki bo v šestih epizodah spremljala zgodbo štirih neznancev v Zagrebu današnjega dne, katerih usode je povezal nasilen dogodek.

Serijo, naslovljeno Success (slov. Uspeh), je ustvaril in zanjo napisal scenarij Makedonec Marjan Alčevski (1978). Projekt je bil kot eden izmed zmagovalnih izbran na javnem natečaju HBO Adria za osnutke izvirnih del iz jadranske regije, namenjenih narodom nekdanje Jugoslavije, poroča Hollywood Reporter.

Sodelovanje z zagrebško produkcijsko hišo
Dogajanje prihajajoče televizijske serije bo torej postavljeno v hrvaško prestolnico, kjer je četverico neznancev neizbežno povezal dogodek, zaznamovan z nasiljem. HBO Europe je serijo v svoji napovedi opisal kot "grenko odo mestu Zagreb". Vsak od štirih protagonistov na svoj način prevzame nadzor nad svojim življenjem, saj jim preti, da bodo posledice lastnih dejanj prišle za njimi. Ana Balentović in Johnathan Young bosta za HBO zasedla producentski mesti v sodelovanju z zagrebško produkcijsko hišo Drugi plan.

Mnogokratno ovenčani filmar
Success bo prva televizijska serija za bosanskega režiserja Tanovića, ki so ga leta 2001 ovenčali z oskarjem za najboljši tujejezični film, ki mu ga je prinesel že njegov režijski prvenec Ničija zemlja (Nikogaršnje ozemlje). Pri filmu sta kot izvršna producenta sodelovala tudi Slovenca Dunja Klemenc (Studio Maj) in Igor Pediček (Casablanca, d. o. o.). Poleg oskarja pa je film dobil več kot štirideset mednarodnih nagrad, med njimi tudi zlati globus za najboljši tujejezični film in nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.


Tanovićeva socialna drama Epizoda u životu berača željeza (Epizoda v življenju zbiralca železa), ki je leta 2013 nastala v koprodukciji Bosne in Hercegovine, Slovenije ter Francije, je na Berlinalu prejela dva srebrna medveda, in sicer za najboljši film ter najboljšega igralca Nazifa Mujića. Nazadnje pa je še Tanovićev celovečerni film Smrt u Sarajevu (Smrt v Sarajevu) na Berlinalu leta 2016 prejel veliko nagrado žirije.

Končno zadosti zanimiv scenarij
"Že dalj časa sem dobival ponudbe, da bi snemal serije, za katere menim, da so v tem trenutku zanimivejše in domiselnejše od filmov, vendar ni do zdaj nobena izmed njih vzbudila mojega zanimanja," je dejal Tanović o svojem prihajajočem projektu. "Scenarij Marjana Alčevskega je čudovito napisan in resnično sem vesel, da je HBO prepoznal njegovo kakovost in mi dal priložnost, da sodelujem pri tem," besede 48-letnega filmarja navaja Hollywood Reporter.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
politik kritik
# 14.02.2018 ob 17:20
Balkan v Sloveniji nima omejenega roka trajanja. V seriji bodo najbrž spet nekaj jokali tam pred 2. vojno, ali pa se bodo delali reveže po balkanskih vojnah. Tudi kakšna mafijska tematika ni izkljulčena...
dharma
# 14.02.2018 ob 20:55
Lady Bird...
dharma
# 14.02.2018 ob 20:26
Že daljnjega leta 2001 sem dobil občutek, da je nagrada prišla zaradi politične korektnosti in ne kvalitete. Če pa Oskar potrka na vrata ta ne ostanejo zaprta. Cvitkovičev medved je naš lep primer. Mogoče sem pa krivičen. Naj me kdo, ki si je ogledal še ostala njegova dela prosim popravi. Recino Anomis, ki ji, po objavi kritike Laydi Bird, popolnoma zaupam. Jaz sem žal takrat izgubil interes.
Pueblo Libre
# 15.02.2018 ob 06:23
TeksViler v cem je problem...
TeksViler
# 14.02.2018 ob 18:48
Nepismeni v Sloveniji nimajo roka trajanja. Najbolj zagreti komentatorji niso zmožni razumeti najbolj osnovnih informacij iz razmeroma preprostega in kratkega članka.
Kazalo