Kultura
Tovarna Rog
Rogovci bodo z dobrodelno pustno prireditvijo zbirali denar za sodne stroške. Foto: RTV SLO
false
Bager, ki je prišel rušit Rog, so junija 2016 pobarvali v rožnato. Foto: BoBo
false
Na MOL-u pričakujejo hitro odločitev sodišča v korist občine. Foto: BoBo

Dodaj v

Tožba MOL-a proti rogovcem na sodišču, kako se bo razpletlo?

Iskanje sporazumne rešitve doslej neuspešno
24. februar 2017 ob 16:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na okrožnem sodišču je v sredo potekala prva obravnava proti rogovcem. Na MOL-u so prepričani, da bo postopek na sodišču zelo hitro končan v korist občine kot lastnice stavb in zemljišča.

Odvetnik rogovcev Zoran Korenčan je izpostavil vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi občina v omenjenih osmih primerih tožbo dobila, kljub temu pa območja nekdanje tovarne ne bi bilo pripravljenih zapustiti drugih sto ali več rogovcev.

Za toženih osem rogovcev lahko sodni spor z Mestno občino Ljubljana (MOL) predstavlja visoke stroške, zato so se odločili, da bodo skušali sredstva za kritje stroškov solidarno zbrati, in sicer z dobrodelno prireditvijo na pustni torek Pust keš v Rogu, je pojasnil rogovec Rastko Pečar. Rog ima široko bazo podpornikov, tudi mednarodno, je dodal.

Visoki sodni stroški
Ocenjena vrednost sodnega spora, na podlagi katere se izračunajo sodni stroški, je 200 tisoč evrov. Znesek je po mnenju rogovcev tako visok z namenom zastraševanja, trenutno pa poteka osem tožb proti osmim posameznikom, čeprav si rogovci ves čas prizadevajo tožbe združiti, kar bi znižalo sodne stroške. "Če nam ne združijo primerov, računamo, da bomo morali na koncu poravnati med 30.000 in 40.000 evrov," je navedel Pečar.

Torkovo pustno dogajanje se bo v Rogu začelo že dopoldne, prireditve pa se bodo vrstile čez ves dan. Popoldne bo v Živko skvotcu potekal pogovor o stanju v Rogu z naslovom Info Šok, na katerem bodo predstavili tudi zbrani videomaterial o Rogu s poudarkom na novejšem obdobju. Pripravljajo tudi nekaj delavnic in razstav, v večernih urah pa bosta v ospredju pustno rajanje in glasba.

Neuspela mediacija
Spomnimo, zaplet je nastal junija lani, ko so varnostniki na območje Roga pripeljali bager in s tem želeli začeti rušenje. Rogovci so nato tožili MOL zaradi motenja posesti, ta pa je proti posameznim rogovcem vložil zasebno tožbo zaradi izselitve in izročitve v posest.

V sredo se je začel spor med občino in rogovci razpletati na sodišču, le dva dni pred tem, v ponedeljek, pa so po navedbah rogovcev prejeli predlog za mediacijo, o kateri naj bi se izrekli do sredine obravnave. Mediacija je bila po pojasnilu njihovega odvetnika Korenčana vezana na vse postopke, ki trenutno potekajo.

Ponujeni nadomestni prostori
Na MOL-u so pojasnili, da je mediacijski postopek med njimi in začasnimi uporabniki Roga potekal mesec in pol, izvedena pa so bila tri srečanja. Spomnili so tudi, da so z občine rogovcem ponujali možnost dogovora vse od junija 2016, podan pa je bil tudi zelo konkreten predlog. Po poročanju časopisov Dnevnika in Dela naj bi namreč šlo za 500 kvadratnih metrov nadomestnih prostorov, ki naj bi jih občina ponujala toženim uporabnikom Roga.

Začasni uporabniki Roga na ta predlog niso odgovorili, prav tako niso v vsem času pogajanj od junija 2016 podali nobenega konkretnega predloga poravnave, so pojasnili na MOL-u. Po njihovih navedbah je mediacija zdaj uradno končana, postopek na sodišču pa se bo nadaljeval z zaslišanjem prič 10. maja. "Pričakujemo, da bo postopek na sodišču zelo hitro zaključen v korist MOL-a kot nespornega lastnika območja, kar bo omogočilo nadaljevanje investicije v Center Rog," so še zapisali na MOL-u.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 24.02.2017 ob 17:29
Ne vem vsega ozadja, a če osebki, ki bivajo v dotičnem objektu in niso lastniki le tega ali ne plačujejo kake najemnine potem tam noter nimajo kaj iskat. To je isto, kot da bi se nekdo vselil v zapuščeno štalo in ko bi jo hotel kmet obnovit bi se moral še tožarit. Adijo pamet.
jurica
# 24.02.2017 ob 18:02
Zoki ruši!
Je prodaja piva na črno, kultura?
Je kuhanje pasulja v svinjskih higienskih razmerah, kultura?
Je prirejanje koncertov in dogodkov ter prodaja kart, kultura?
Je ilegalno spanje v prostorih ki se lahko vsak trenutek zrušijo, kultura?
In kratenje spanca sosedom, ki v tem predelu živijo že večino svojega življenja in za razliko od Rogovcov plačujejo davke, najemnino, kultura?
Je to, da tujec, ki ne zna slovensko, uči tujca slovenščino, kultura?
Je spanje na jogijih in umivanje z deževnico, kultura?
Je packanje okoliških ulic kultura ali svinjarija?
Zoki ruši!
Hvala za pojasnila!
Piran
# 24.02.2017 ob 17:42
Obrobne družbene skupine naj se preselijo na obrobje.
los-t
# 24.02.2017 ob 17:41
Upam da jih izselijo po hitrem postopki, pa še globe vsem ki so barvali bager...
sisoruen
# 24.02.2017 ob 17:53
Ne vem, kaj ti rogovci sploh rinejo v tožbo, v kateri nimajo dejansko niti enega pravnega argumenta za uspeh.
piarija
# 24.02.2017 ob 17:33
nesite jih vun.
Tetameta
# 24.02.2017 ob 17:52
A to še ni porušeno?
Sklonjen
# 24.02.2017 ob 21:01
@rog skatepark
"Rog, eden največjih, mednarodno prepoznavnih kulturnih centrov je bil zgrajen z natančno 0 evri dolga. In vi?"


Mi pa moramo svoje površine najprej kupiti na trgu, nato plačujemo različne dajatve na to površino, potem moramo plačati vse načrte za bodoče objekte na tej zemlji, komunalno ureditev, financirati gradbena dela, material, inšpektorje od a do ž, ... in ko se nam na koncu zaradi nekega birokrata ali diletanta, ki nas iz nekega banalnega razloga preko sodnega spora zadržuje in omejuje ne uspe vseliti ugotovimo, da se nam je v našo nepremičnino medtem naselila tolpa brezdelnežev, ki se ima za umetnike in se jih z nobenim od zakonov ne da legalno odstraniti.... takrat se res vprašamo... kdo je tu nor namreč?!
what?
# 24.02.2017 ob 20:05
ozjava Rogovcev leta 2007:

Pri tem pa se vsi zavedamo in tudi sprejemamo dejstvo, da ko bo mestna občina Ljubljana imela konkreten načrt za ureditev ROG-a in bo začela s prenovo, bomo ta prostor povsem mirno in prostovoljno zapustili.

http://tovarna.org/node/1176
vnk
# 24.02.2017 ob 20:04
Za toženih osem rogovcev lahko sodni spor z Mestno občino Ljubljana (MOL) predstavlja visoke stroške, zato so se odločili, da bodo skušali sredstva za kritje stroškov solidarno zbrati, in sicer z dobrodelno prireditvijo na pustni torek Pust keš v Rogu, je pojasnil rogovec Rastko Pečar. Rog ima široko bazo podpornikov, tudi mednarodno, je dodal.

Ste preverili ali imajo za prireditev vsa ustrezna dovoljenja?
GozdniJoža
# 24.02.2017 ob 19:42
Zoki, ruši!

Lp iz Maribora.
seba goričan
# 24.02.2017 ob 18:15
ne štekam...pa še ponujali so jim druge prostore....
what?
# 24.02.2017 ob 20:15
@ROG skatepark:
Rog, eden največjih, mednarodno prepoznavnih kulturnih centrov

tole izjavo bos, sklepam, podkrepil s celotno lestvico ali clankom iz katerega si povzel umescenost Roga v mednarodni sceni.

Mi smo svoje naredili

ker govoris v pretekliku potem sploh ni problem, ker je misija koncana in se lahko ze danes spokate ven, kot je bilo receno leta 2007 - problem?

zatrite nas

kdo koga zatira? kdo vam prepoveduje delovanje? je delovanje rogovcev omejeno samo na obmocje Roga - drugje niste sposobni delovat - ste mar tako umetnisko omejeni?

trg nepremicnin je svoboden in ker vas odvetnik pravi: "Rog ima široko bazo podpornikov, tudi mednarodno" vam ne bo problem zbrati za najemnino novih prostorov.
GozdniJoža
# 25.02.2017 ob 00:04
Hahaha, jaz bi tudi to kadil. :-)
pace
# 24.02.2017 ob 18:45
"da bo postopek na sodišču zelo hitro zaključen v korist MOL-a kot nespornega lastnika območja, kar bo omogočilo nadaljevanje investicije v Center Rog,"

Na tem primeru lahko vidimo, kaj se zgodi, če lastnik svojo lastnino za dolgo časa zanemari, opusti v zvezi z njo dolžnosti dobrega gospodarja in jo prosto prepusti divji okupacijski naselitvi drugih. Divje in nezakonito pa se ne naseljujejo pošteni ljudje, s katerimi bi se dalo kdaj pozneje kaj na pošten in fer način dogovoriti.
Piše, da so vložili tožbo proti osmim nazakonitim naseljencem; očitno morajo po predpisih tožiti vsakega posebej individualno. Iz izjave odvetnika Korenčana: "kljub temu pa območja nekdanje tovarne ne bi bilo pripravljenih zapustiti drugih sto ali več rogovcev." pa izhaja, da četudi bo MOL tožbo dobil proti tem osmim toženim, bo še vedno tam sto drugih, proti katerim ne bodo imeli izkazanih sodb.
FC-MB
# 02.03.2017 ob 13:22
R.O.G Skatepark

Pa vi ste res umetniki...v drugem pomenu. A ko bi pa kateremu od vas na glavo padla dotrajana streha objekta in bi se kdo poškodoval potem pa bi jokali in s prstom kazali na lastnika češ zakaj ni zagotovil varnosti in sanacijo objekta. In ko pogledam to ubogo stavbo ugotovim, da ste se vi tamkajšnji prebivalci poistovetili z njo...namreč po izgledu in uporabnosti.
R.O.G. Skatepark
# 25.02.2017 ob 11:42
"Fantje vi sam delite." Jankovič, 2007

In smo.

"Glede nadomestnih prostorov je že vse zmenjeno." Jankovič, 2017

Ogromna sramota, da olimpijski športi v tej zahojeni Slovaški, sploh še niso priznani kot dejanski šport. Niti Slovaška ni bila nikoli sposobna zagotoviti enega notranjega objekta, kjer bi se ti športi lahko v miru razvijali, kjer bi lahko trenirala vsaj dva hkrati...ne delajmo sramote Slovaški, gre za Slovenijo.

"Bla bla bla..." internetni kavč krompirji, ∞

Slovenijo, narod podpovprečnežev, KLIK.

Toliko govorjenja in nič akcije, novica in vaši butasti komentarji pa gredo v pozabo.
Pantha Rhei
# 24.02.2017 ob 17:57
Nisem Zokijev volilec, a če prežene to (zaradi mmcenzure si sami predstavljajte, kateri samostalnik bi moral biti znotraj oklepaja), mu privoščim še en mandat.
valcek2010
# 24.02.2017 ob 23:09
najbolj nevarna je tista družba ki vam vlada, ta vas o pokončala in noben drugi
ta vam bo pipala denar, s komunalo in drugimi jajcami ja pa z radarji in redarji ti vas plenijo
pa nimajo dovolj,

pravi siromaki boste uvedili kaj je s tem mišljeno, poste pogubljeni, elita vam bo še naprej prala možgane, mogoče ste uvidli bistvo sodobnega siromaštva kapitalističnega siromaštva
bistvo je očem skrito

v bistvi ste siromaki tako sklepčni kot blokarji, zato vas je lahko furat ..
R.O.G. Skatepark
# 24.02.2017 ob 20:00
Rog, eden največjih, mednarodno prepoznavnih kulturnih centrov je bil zgrajen z natančno 0 evri dolga. In vi? Imate še 80 milijonov, ki jih boste vrgli stran za nekaj, kar dejansko že obstaja?

KLIK tik tak tik tak, now shut up!

Mi smo svoje naredili, zatrite nas, v tem ste odlični, vi.
Kazalo