Veličastna operna hiša v Muškatu. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Veličastna operna hiša v Muškatu. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Darja Korez Korenčan in snemalec Stojan Femec sta pridobila vsa dovoljenja za snemanje v operni hiši. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Skoraj tri leta stara operno-koncertna hiša je prava paša za oči. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

V arabskem svetu je seveda najbolj razvpit Dubaj s svojo v nebo segajočo ekstravagantno modernistično arhitekturo. Sosednji Oman, ki je po ureditvi sultanat, ne kipi tako pod nebo, ampak ohranja avtentičnost arabske arhitekture. Tudi turizem ni tako razvit, saj je tukaj še veliko naravnih lepot brez umetnega posega vanje.

Slovenski filharmoniki gostovali že dvakrat
Najbolj razvito je glavno mesto Muškat s širokimi avenijami, hoteli, nakupovalnimi središči, vladnimi palačami, vzorno urejenimi parkovnimi površinami, zasebnimi vilami ter številnimi muzeji in galerijami. Blizu obale je bila pred dobrima dvema letoma zgrajena najprestižnejša in tehnično najsodobneje opremljena operno-koncerta hiša, gre za Royal Opera House Muscat, v kateri je lani prvič nastopil tudi orkester Slovenske filharmonije, drugič pa letos, ko je skupaj z Državnim bavarskim baletom tri večere zapored pred razprodano dvorano izvedel balet Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva.

V tej palači umetnosti gostujejo le najboljši operni ansambli, orkestri in solisti z vsega sveta, ne glede na ceno, poglavitno merilo je vrhunska kakovost. Poleg operno-baletnih predstav je tukaj mogoče poslušati tudi simfonične koncerte in druge glasbene zvrsti-od džeza do izbranih etnozasedb.

Programski vodja Aleš Drenik
V vodstvu ROHM je osebje z najboljšimi priporočili na področju kulturnega menedžmenta v Evropi in ZDA, med njimi je programski vodja Slovenec Aleš Drenik, ki je bil še pred dvema letoma še pomočnik direktorja Slovenske filharmonije. Prav po njegovi zaslugi je tam gostoval orkester Slovenske filharmonije, letos je to gostovanja v ekskluzivni reportaži posnela tudi TV Slovenija z urednico oddaje Opus Darjo Korez Korenčan in snemalcem Stojanom Femcem. Za televizijsko snemanje je poleg vizuma potrebno posebno dovoljenje njihovega ministrstva za informiranje, kar je dolgotrajen proces.

Predstavljen bo tudi prvi tolkalni slovar
V drugem delu oddaje pa bo predstavljen prvi tolkalni slovar, v sodelovanju z Inštitutom Frana Ramovša ga je zasnoval tolkalist Franci Krevh, ki bo tudi demonstriral zvok nekaterih nenavadnih tolkal in zvočil. Spoznali boste tudi enega najuspešnejših slovenskih marimbistov Aristela Škrbića, ki je vpisan na podiplomski študij marimbe na prestižnem Royal college of music v Londonu.

Vabljeni k ogledu oddaje danes na 1. programu TV Slovenija ob 23. uri, ponovitvi oddaje bosta v torek ob 12.20 in v soboto ob 11.55, sicer pa bo na ogled tudi na naši spletni strani: www.rtvslo.si/avdio/video arhiv/kulturno-umetniške oddaje /Opus/19.maj 2014.