Zavod En-knap je od leta 2009 v Španske borce privabil referenčno mednarodno sodobnoplesno produkcijo. Foto: Tomás Tuza
Zavod En-knap je od leta 2009 v Španske borce privabil referenčno mednarodno sodobnoplesno produkcijo. Foto: Tomás Tuza
En-Knap, Iztok Kovač
Španski borci so postali domicil mednarodnega ansambla za sodobni ples EnKnapGroup, ki ga umetniško vodi plesalec in koreograf Iztok Kovač. Foto: RTV SLO

Mednarodno priznani produkcijski zavod je bil za upravitelja Centra kulture Španski borci izbran na razpisu Mestne občine Ljubljana. Občina je želela z razpisom v Španskih borcih opredeliti prireditvene, produkcijsko-vadbene in izobraževalne vsebine s področja uprizoritvenih, glasbenih, likovnih, folklornih in drugih umetniških praks. Predmet razpisa je bila tudi oddaja prostorov centra v brezplačno uporabo. Za to je v naslednjem petletnem obdobju predvidela okvirnih 475.000 evrov. Kot je določal razpis, bo mesto Zavodu En-knap za sofinanciranje programskega upravljanja v prihodnjem letu namenilo predvidoma 95.000 evrov.
Zavod En-knap je v zadnjih petih letih v Španske borce privabil referenčno mednarodno sodobnoplesno produkcijo. V okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz je med drugim gostil skupine Rosas, Ultima Vez in DV8 ter prepoznavna imena, kot so Steve Paxton, Superamas, Wendy Houstoun in Julyen Hamilton. V sklopu celoletnega festivala Plesna Vesna pa je predstavljal mlajše evropske talente in vzhajajoče zvezde.
Španski borci so obenem postali domicil mednarodnega ansambla za sodobni ples EnKnapGroup, ki ga umetniško vodi plesalec in koreograf Iztok Kovač.
Močnejši za tri nove člane
Kot so sporočili iz zavoda, se bo v prihodnjem letu trenutno petčlanski ansambel EnKnapGroup v okviru projekta EKG+ razširil za tri nove člane, ansambel za sodobni ples, ki ga delno financira Evropska unija iz evropskega socialnega sklada. S tem bo prvič doslej plesalcem sodobnega plesa omogočeno redno delovno razmerje za obdobje enega leta.
V produkcijski obliki se bo osemčlanski ansambel prvič predstavil marca v predstavi z delovnim naslovom Take a chance on Dance/Ujemi korak. Vrhunec novonastale skupine v letu 2015 pa bo sodelovanje v mednarodni koprodukciji z nizozemsko skupino Club Guy&Roni in izraelskim koreografom Guyem Weizmanom z naslovom Fobija; v Španskih borcih bo premierno izvedena maja, jeseni bo sledila trimesečna turneja po Nizozemski.
O življenju "očeta" Malega princa
Prihodnjo jesen bodo premierno izvedli tudi novo produkcijo Zavoda En-knap v Kovačevi koreografiji in režiji ter v koprodukciji z novomeškim gledališčem Anton Podbevšek Teatrom. Predstava z delovnim naslovom Veter, pesek in zvezde bo nastala po avtobiografski literarni predlogi francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exuperyja.
V sklopu mednarodnega programa bo zavod prihodnje leto med drugim predstavil delo ameriške koreografinje in plesalke Trishe Brown, okrepil pa bo tudi mesečno predstavitev pogleda na aktualni trenutek novega vala plesnih ustvarjalcev, vezanih na različna geografska okolja - Madžarsko, Južno Korejo, Avstrijo in ZDA.