Drugi soustvarjalci predstave so Lorencijevi stalni sodelavci: scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, koreograf Gregor Luštek, oblikovalec luči Pascal Merat in skladatelj Branko Rožman. Za dramaturgijo pa sta poskrbela Eva Mahkovic in Matic Starina. Foto: Peter Uhan
Drugi soustvarjalci predstave so Lorencijevi stalni sodelavci: scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, koreograf Gregor Luštek, oblikovalec luči Pascal Merat in skladatelj Branko Rožman. Za dramaturgijo pa sta poskrbela Eva Mahkovic in Matic Starina. Foto: Peter Uhan

Tako je v tradicionalnem glasovanju občinstva zmagala koprodukcija SNG-ja Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma v režiji Jerneja Lorencija, ki je dobil tudi nagrado za najboljšo režijo.

Poetični spoj brutalnosti in subtilnosti
Lorenciju je nagrado soglasno namenila žirija v sestavi Dejan Mijač, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Golubović Trebješanin in Ana Tasić. Kot so ocenili, režiser v odrskem podajanju Iliade odkriva možnosti dramske interpretacije epike, odrskega podajanja pripovedi na visoki poetsko-dramski ravni.

Homerjevo delo, ki razkriva dogodke trojanske vojne, slika svet ljudi in bogov ter pripoveduje zgodbo o junaštvu in trpljenju, je Lorenci uprizoril v svojem prepoznavnem slogu bogate, presenetljive poetičnosti, spoja brutalnosti in subtilnosti, vpletanja fizične surovosti in občutka breztežnosti.

"Homerjev pesniški jezik je Lorenci prevedel tudi v glasbo, ki v živo nastaja na odru v spoju solističnega in zborovskega petja, enoličnih, topih udarcev v mikrofone ter s toni, proizvedenimi na harfi. Glasba je enakovreden partner epsko-dramski igri, ki v Lorencijevem branju v drugem delu predstave doseže izreden umetniški učinek in uteleša idejo o minljivosti življenja, iluzijah nesmrtnosti in moči," je zapisala žirija.

Še glavna in posebna nagrada
Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali igralca Mirjana Karanović in Žarko Laušević, dramaturga Stefan Blaske iz Nemčije, Agnješka Jakimjak iz Poljske ter oblikovalec in scenograf Tomas Volgrav iz Belgije, je ob četrtkovem zaključku festivala grand prix soglasno dodelila predstavi Zbogom, ki je nastala v produkciji Bureau Cassiopee iz Pariza. Svoje odločitve žirija praviloma ne pojasnjuje.

Tudi za posebno nagrado je bila odločitev sprejeta soglasno. Predstava Mi smo kraljevi a ne ljudi, ki je nastala v produkciji zagrebškega Hrvaškega narodnega gledališča, je bila nagrajena za razvoj edinstvenega, intrigantnega in avtentičnega gledališkega jezika, za natančen in občuten pristop tako k odraslemu kot mlademu občinstvu in za izjemno kombinacijo umetniškega jezika in plesa.

Za nagrade na 49. mednarodnem gledališkem festivalu se je potegovalo deset predstav iz regije nekdanje Jugoslavije, Nemčije, Francije in Rusije po izbiri kuratorke Bitefa in beograjske gledališke režiserke Anje Suša.